Wpis z mikrobloga

Pierwsza recenzja piwa na drodze do lepszego poznania stylów i smaków piw. Na pierwszy ogień Kentauros z @BrowarOlimp

Nazwa: Kentauros
Styl: Double Weizenbock
Słody: Pszeniczny ciemny, pilzneński, monachijski, melanoidynowy, pszeniczny jasny, Carafa Special typ III; jasny suchy ekstrakt słodowy
Chmiele: Sybilla
Drożdże: Safnrew WB-06
Ekstrakt początkowy: 16% wag
Alkohol: 7,5%
IBU: 28
Temperatura degustacji 14 stopnii
Cena: 8.29zł

Aromat 7/12

Głównie wyczuwalny aromat czekoladowy, z lekką nutą karmelu. Ogólnie aromat nie rzuca się bardzo, jak dla mnie jest lekko za słaby i za mało bogaty.

Barwa 3/3

Piwo nieklarowne, w świetle ciemno - czerwone

Piana 4/6

Piana koloru karmelowego, drobnoziarnista, mało trwała, po chwili zostaje jedynie pierścień na około. Praktycznie nie oblepia szkła

Smak 14/17

Odczuwalna jest słodycz pijąc piwo, lekko pikantne, odczuwalny rozgrzewający alkohol. Lekko odczuwalne prażone aromaty

Goryczka 6/6

Goryczka słaba, niezalegająca, lekko czuć ją na języku.

Odczucie w ustach 6/6

Czuć pełnie smaku, wysycenie umiarkowane, rozgrzewające od alkoholu. Czuć też oblepianie piwa w gardle.

Ocena końcowa 40/50

Ogólne wrażenie.

Pijalny, fajny Weizenbock. Godny polecenia. Jedynie czego mi brakuje to lepszej piany i bardziej bogatego i wyraźniejszego aromatu. Co do smaku świetny, ale mógłby mieć jeszcze coś więcej. Jeżeli piwko jest na półce, polecam brać bo warto ;)


#piwo #dudekpije #craftbeer #browarolimp
d.....2 - Pierwsza recenzja piwa na drodze do lepszego poznania stylów i smaków piw. ...

źródło: comment_O5yB6VLorN52em0thobOYJf7ot1yB1Su.jpg

Pobierz
  • 3