Święty Arnold – patron piwoszy w Belgii urodził się w 1042 r. w Tieghen. Legenda głosi, że podczas epidemii oczyścił „złą” wodę zanurzając w kadzi swój pastorał. Odtąd woda używana do produkcji piwa stała się lepsza i rozsławiła klasztorne piwa. Do dziś piwowarzy belgijscy zamawiają mszę za jego duszę w dniu 18 sierpnia. Do Tieghen, gdzie święty jest pochowany, odbywają się co roku pielgrzymki chorych piwowarów wierzących w skuteczność swoich modlitw.
Prawdopodobnie tym „złym” w wodzie była cholera, która, jak dziś wiemy, przenosi się za pośrednictwem brudnej wody. Biskup raczej o tym nie wiedział, jednak powszechnie uznano, że jego gest zadziałał niczym cud. Opat, później kanonizowany, został patronem belgijskich piwowarów. Pomniki oraz figurki świętego Arnolda można często spotkać w browarach w Belgii.
Fakt, że piwo jest poddawane pasteryzacji podczas warzenia sprawia, że jest ono odkażone, a więc bezpieczniejsze niż woda. Dzięki tej właściwości piwo stało się szybko bardzo pożądanym napojem w miastach. Na przełomie XIII i XIV wieku królowie, korzystając ze swoich przywilejów, nadawali browarom miejskim prawa produkcji. W XVI wieku zaczęła natomiast dominować produkcja browarów folwarcznych.
Fakt, że piwo jest poddawane pasteryzacji podczas warzenia sprawia, że jest ono odkażone, a więc bezpieczniejsze niż woda. Dzięki tej właściwości piwo stało się szybko bardzo pożądanym napojem w miastach
@SkieryMonster: Procesu pasteryzacji wtedy jeszcze nie znano. Pomagał raczej alkohol zawarty w piwie.
@Czajna_Seczen: fakt pasteryzacji nie znano wtedy. choć myślę, że chodzi tu o wyjalowienie podczas procesu warzenia czyli gotowania brzeczki. Tu nie chodzi o utrwalenie piwa tylko odkazenie go.
Prawdopodobnie tym „złym” w wodzie była cholera, która, jak dziś wiemy, przenosi się za pośrednictwem brudnej wody. Biskup raczej o tym nie wiedział, jednak powszechnie uznano, że jego gest zadziałał niczym cud. Opat, później kanonizowany, został patronem belgijskich piwowarów. Pomniki oraz figurki świętego Arnolda można często spotkać w browarach w Belgii.
Fakt, że piwo jest poddawane pasteryzacji podczas warzenia sprawia, że jest ono odkażone, a więc bezpieczniejsze niż woda. Dzięki tej właściwości piwo stało się szybko bardzo pożądanym napojem w miastach. Na przełomie XIII i XIV wieku królowie, korzystając ze swoich przywilejów, nadawali browarom miejskim prawa produkcji. W XVI wieku zaczęła natomiast dominować produkcja browarów folwarcznych.
#historia #fotohistoria #ciekawostki #browar #browarnictwo
@SkieryMonster: Procesu pasteryzacji wtedy jeszcze nie znano. Pomagał raczej alkohol zawarty w piwie.