Wpis z mikrobloga

#uk

Okej, dzisiaj dostałem list od TV Licensing, że jako że nie odpowiadałem na ich poprzednie listy (których w życiu na oczy nie widziałem bo wprowadziłem się miesiąc temu tutaj) to wzywają mnie na sprawę sądową.

Czy mam się tym przejmować? Czy wystarczy, że zarejestruje się, że nie oglądam telewizji (TV nie mam, online nic nie oglądam poza rzeczami typu http://normalboots.com/ )? Raczej średnio widzę wyprawę do sądu z nie mojej winy po miesiącu mieszkania tutaj.

wołam @MagicznyBartek: @omik: @tusiepali: @bluehead: bo pisaliście w porzednim temacie o TV License to możecie kojarzyć o co chodzi.
  • 9
@Shakko: wystarczy ze zadzwonisz na 0800 i im powiesz ze nie masz anteny i nie ogladasz TV w ogole. Powiedz ze na iPlayer Davida Attenborough - Life Story i nic wiecej bo reszta nic nie warta ;-) ja tak powiedzialem - tez nie place
@Shakko: to co @bluehead pisał, a jeśli to jest oficjalne wezwanie do sądu (twoje dane na wezwaniu, konkretny adres sądu, termin rozprawy, etc..), to się upewnij, że sprawę zamkną - najlepiej listownie, żeby Cię ktoś później sąd za nie stawienie się na rozprawę nie ścigał
@Jofiel: ale nie ma co sie dowiadywac - tak jest napisane na ich stronie. tak samo jak chcesz nie placic za road tax bo masz quada i zapierniczasz nim po swoim polu tylko badz po ziemnych drogach, to tez musisz ich o tym powiadomic i jest legit
@Shakko: a po telefonie przychodzi pisemko z pogrozkami w stylu " Wiemy ze nie placisz i miej sie na bacznosci bo kara jak cie zlapiemy £1000" wiec jesli masz czyste sumienie to te pogrozki olej.
@lemo: nie, nie ma mojego nazwiska na tym liście. Jest typowe "The Legal Occupier".

@bluehead: https://www.tvlicensing.co.uk/cs/no-licence-needed/index.app z tego formularza rozumiem, że też to mogę zrobić? Mimo wszystko co do rozmów telefonicznych nie mam 100% pewności i nie mam jak ich nagrywać nawet (plus ten ich dziwny akcent w West Yorkshire... jak byłem w Londynie to wszystkich rozumiałem :< ).

@Jofiel: nie podlega. Pod przepis podlega komputer tylko i wyłącznie