Wpis z mikrobloga

@mojwa: Jeśli nie jadłaś Pad Thai to nie jadłaś nic, z tym że jest to kuchnia tajska :) Proste i pyszne. Poniżej przepis na dużą porcję dla jednej osoby.

1. Mięsko - takie jakie lubisz, mogą być dwa mięcha, np. kurczak + krewetki. Ostatnio tania jest wieprzowina to ją biorę, kroję mięso z łopatki na bardzo cienkie paseczki 3x1 cm, choć kształt bez różnicy, cienko ma być bo smażenie szybkie, jakieś
Dodam tylko, że to moja prosta autorska receptura, sróbowałem już każdego Pad Tahi jakie można dostać w Krk i najlepsze Pad Tahi można spróbować w moim mieszkaniu, każdy to potwierdza. Muszę poszukać tej pasty tamaryndowej i poeksperymentować trochę więcej. Jak zaczynałem z Pad Thai to jadłem je codziennie przez tydzień i zmieniałem recepturę. Dziś jem to przynajmniej 2 razy w miesiącu. Polecam też przygotować sos z ostrym sosem chili, wtedy bez dodatku
@mirasek: ojej, dzieki!

Sprobuje wersji z ostrym sosem bo mojego niebieskiego trudno przekonac do sosu sojowego, sprobuje jeszcze z jasnym.

Moze w tym tygodniu w czwartek albo w piatek uda mi sie podzialac :D
@mojwa: Nie mów mu, że jest tam sos sojowy - jest niewyczuwalny, wytrawny smakosz może wyczuć jedynie sos rybny. Na początek jednak polecam spróbować wersji sos sojowy + rybny + ewentualnie ostra papryka w proszku. Słodko pikantny sos chili zostawiłbym sobie na drugi raz, aby mieć dobre rozeznanie, zmienia on całkowicie smak dania. Wrzuć fotkę i uważaj, można się uzależnić! Zobacz jeszcze jak Pad Thai robią w USA: http://www.popsugar.com/food/Pad-Thai-Recipe-Video-32238465 Swoją drogą
@mojwa: Spróbuj, spróbuj. Tej papryki ostrej też bym nie sypał od razu, a ewentualnie doprawił już na talerzu. Warto spróbować obu smaków za jednym razem. Jak masz solone orzeszki to po prostu je wypłucz i wysusz ręcznikiem papierowym.
@mojwa: Jak chcesz robić w przyszłości Pad Thai ze słodko-ostrym sosem chili, to i tak dodaj tam sos rybny, jeśli nie będziesz miała to oczywiście sojowy. Sos rybny nadaje świetnego hmh... posmaku, polecam na przyszłość.
@mojwa: Różnica jest. W limonce jest więcej goryczy i słodkości w porównaniu do cytryny, cytryna to sam kwach ;) Limonki aktualnie są w Carrefourze tańsze od cytryn, dziś kupowałem. Polecam użyć tego co jest pod ręką.