@laziale: No faktycznie Amber Gold tu pasuje jak pięść do oka. Piramidy finansowe powstają na całym świecie, w krajach o znacznie wyższej kulturze prawnej i poziomie edukacji ekonomicznej. Zresztą czemu ktoś miałby protestować w sprawie AG, skoro banda cymbałów i naiwniaków dała się ogolić jednemu cwaniakowi? Chciałem ci tylko jeszcze przypomnieć, że to za czasów PO prokuratorzy, którzy umarzali śledztwa po zawiadomieniach z KNF mieli postępowania dyscyplinarne, a szefowa prokuratury w
Jestem po swojej pierwszej warce, z której jestem bardzo zadowolony! Mam głód na więcej i tu pytanie: nie mam dostępu do piwnicy ani żadnego chłodnego miejsca, czy to oznacza, że muszę przeczekać lato, czy macie w miarę tani sposób na utrzymywanie niższej temperatury w fermentatorach?
@Wierszu: Chociażby tutaj masz opisane jak to zbudować. W mojej lodówie duża butelka wystarczała na zejście do ok. 17 stopni. Taka lodówka jest z pewnością tania, ale chwilę trzeba poświęcić żeby to zmontować.
@stjimmy: Ja ponad rok temu robiłem na Wyeast 1056 American Ale. W recepturze z BYO faktycznie były WLP007, ale olałem, bo akurat 1056 miałem pod ręką. W zgodnej opinii znajomych wyszło bardzo spoko :)
@jcollier: Piłem wiele razy :) Aromat w moim klonie był faktycznie uboższy, ale to też może kwestia jakości całego procesu. Tak czy owak, nie drążyłem zbytnio tematu wtedy, wziąłem w zasadzie pierwszy przepis z brzegu. Zauważ tylko, że przepis był z BYO z 2010 r., więc receptura mogła od tamtego czasu ulec korektom.
Mirki i mirabelki spod tagu #piwowarstwo mam problem. Wczoraj warzyłem z kumplem piwko. Skład: 5kg pale ale, 0,5 słodu karmelowego i 0,5kg słodu pszenicznego. Podczas chmielenia postanowiłem pierwszy raz użyć mchu irlandzkiego, więc dodałem na 10 min przed końcem gotowania zalaną wcześniej wrzątkiem łyżeczkę tegoż mchu. No i dramat. Piwko zrobiło się jak kawa z mlekiem, totalnie mętne. Myślałem, że po schłodzeniu ta mętność zbije się w kłaczki i opadnie ale nic
@Mietek997: Myślę, że to mało prawdopodobna przyczyna. Dobrych kilkadziesiąt razy używałem mchu (ostatnio jakieś 10 minut temu :)) i żadnych problemów nie miałem, nigdy też nie słyszałem jakoby mech powodował taką reakcję. Aczkolwiek uczciwie przyznaję, że też nie wiem za bardzo jak wyjaśnić to co opisałeś. Powiem tylko, że mi ze 4 warki temu ESB ni z tego ni z owego mocno zmętnione wyszło (pozostałe 3 warki na tej gęstwie klarowne
@Mietek997: Powiem tak, skoro tysiące piwowarów na świecie sypie mech prosto do gara i jest ok, a tobie z galarety wyszło zmętnienie, to może po prostu zrób jak inni? A w międzyczasie doczytaj o tym uwadnianiu. Np. tutaj i tu. A jak się obawiasz to w ogóle go nie dodawaj i tyle. Wiele razy miałem super klarowne warki bez dodatku mchu, więc nie ma co przeceniać jego roli. Ja nie
@OtwaryUmysl: Z wysyłką różnie, ostatnimi czasy co najmniej tydzień do momentu wysyłki to standard. Kiedyś szybciej się uwijali. Niemniej u mnie nadal sklep pierwszego wyboru, po prostu zamawiam z odpowiednim wyprzedzeniem :)
@BrowarCiechan: Promocja autora? To chyba jakiś żart. W pracy magisterskiej też używaliście przypisów tylko do 10 strony, żeby autorów nie promować? Serio, kto tam wpada na takie pomysły?