@rowt: ani S04 ani US05 nie nadają się na new england. Dają dość czyste profile, no i flokulacja jest wysoka, więc mętności nie uświadczysz. S-33 - może być, sporo browarów robi NEIPA na S-33 - ale to czasem bywa ryzykowne, chwila nieuwagi i czuć intensywny banan. Można nawet rozważyć T58 w niższej temperaturze (17-18C). Jest parę płynnych, FM55 dość popularne i w końcu szczep odpowiada wymaganiom stylu - jest dość
@rowt: słód pszeniczny nie posiada łuski która znacznie ułatwia filtrację czyli zasyp z jego dużą ilością często zapycha się i staje podczas wysladzania. Lepszy w tym kontekście ze wolniej przez niego leci co automatycznie podnosi Ci wydajność. Sprzet kupilem tam gdzie mi najtaniej wyszlo, dzis akurat zrobilem zakupy w homebrewing bo mają fajne, przezroczyste fermentory, a zazwyczaj biore w homebeer, bo są jednymi z tanszych jezeli chodzi o surowce, nie
wrzuć tą ilość ale na max dwie doby, potem cc i rozlew, albo filtracja. 160g/20l to dość amerykańska porcja, więc powinna elegancko wjechac :P