Fermentuje APA w 14-16*C z WES jasnym (ekstrakt) na us-05. Zaczynałem z 11 blg w dniu 28.12. Przedwczoraj było 4blg.
Zastanawiam się czy zwiększyć temperaturę do 20-21*C aby dofermentowało. Drugie pytanie, czy przelewać na cichą. Jak myślicie mirki? Jeśli tak to w jakim momencie i w jakiej temperaturze trzymać na cichej?
@papkie jak nie chcesz zbierać gestwy to nie przelewaj piwa. Możesz wstawić do cieplejszego pomieszczenia żeby szybciej zjadły resztki cukrów. Do chmielenia na zimno optymalna temp. To ok. 14*C tak BTW.
@papkie: metal jest lepszym przewodnikiem ciepła. Poza tym jak będziesz potem napowietrzać brzeczkę? Jak będziesz mieć zamknięty garnek to nic się nie stanie. Wielu Mirków tak robi i jest ok. Najlepiej to poszukaj używanej chłodnicy na piwoorgu, co chwilę ktoś sprzedaje.
@papkie: kombinowanie pod górkę i robienie sobie niepotrzebnego kłopotu. Po gotowaniu whirpool, odczekać aż się zbierze stożek i zlewasz rurką przy ściance gara. Resztę przelewasz do wysokich szklanek i czekasz aż chmiel opadnie, zlewasz do gara i szybko zagotowujesz (5 min), po schłodzeniu tych odzysków wlewasz do reszty brzeczki w fermentorze.
@papkie: odpowiedzi na pytanie niestety nie znam. Ale przy okazji - do wygodnej dezynfekcji kraników i innych takich rzeczy warto zaopatrzyc sie w Desprej, ktory jest wlasnie w sprayu.
@papkie: Starsan! dezynfekuje kontaktowo płynem, pianą, można spryskiwać, nakładać gąbką, trząść wiadrem... Inwestycja jest droga, ale jest mega wydajny (jakieś 2ml stężonego Starsanu rozcieńczasz do 1l roztworu roboczego - który jest wielokrotnego użytku). Nie trzeba płukać, resztki Ss rozkładają się do fosforowej pożywki dla drożdży
@papkie: Potrzebujesz 2,5 litra wody na każdy kilogram słodu, więc do takiego gara wpakujesz 2,8 kg słodu + woda. Z tego już będzie jakieś lekkie piwo. Jeśli chcesz więcej lub mocniej, to zacieraj na dwa garnki (albo na lenia w fermentorze).
- 2 fermentory, w tym jeden z kranikiem - sraczwężyk do pomocy w filtracji aka filtrator z oplotu - wężyk z igielitu i wężyk z silikonu - termometr - areometr - termometr ciekłokrystaliczny na fermentor (przydatny, ale niekonieczny) - łycha duża drewniana piwowarska - kasplownica eterna - rurka do rozlewu z zaworkiem (przydatna, ale niekonieczna) - kapsle - nadwęglan sodu - garnek stalowy do
@Heven właśnie tekken mi średnio podchodzi. Coś typu worms (na ps2 tylko te 3d chyba są, które totalnie psują ten klimat) poszukuje albo inne co z #rozowypasek można pograć
Naszła mnie chęć na bieganie i tutaj rodzi się pytanie o appki na mądry telefon (android). Polecacie jakieś apki aby zacząć biegać, tj. żeby jakieś instrukcje/porady się pokazywały, interwały itp? Czytałem, że dla początkujących jest dobry trening 5k, ale tyle tych appek, że sam nie wiem którą wybrać ( ͡°ʖ̯͡°)
Fermentuje APA w 14-16*C z WES jasnym (ekstrakt) na us-05. Zaczynałem z 11 blg w dniu 28.12. Przedwczoraj było 4blg.
Zastanawiam się czy zwiększyć temperaturę do 20-21*C aby dofermentowało.
Drugie pytanie, czy przelewać na cichą. Jak myślicie mirki?
Jeśli tak to w jakim momencie i w jakiej temperaturze trzymać na cichej?