#piwowarstwo Mireczki co ja odwalilem. Robilem piwo na kacu i zatarlem na lenia w temperaturze wygrzewu. Po godzinie dalej plyn lugola jest fioletowy. Da rade jeszcze cos z tym zrobic czy raczej do wywalenia?
Corsendonk, Summum Goud 8 Blonde
Belgian Tripel
Ekstrakt 18, 7.8% alk.
Warzone w Brasserie Du Bocq.
Warka do 19.02.2018
Wczorajsze
Belgian Tripel
Ekstrakt 18, 7.8% alk.
Warzone w Brasserie Du Bocq.
Warka do 19.02.2018
Wczorajsze
- 5
co tam kirki dzisiaj piją?
u mnie American IPA z browaru Kormoran, warka 27.
uwagi do tej warki.
jak zawsze goryczka konkret (lekko zalega) i dobrze na chmielone, jest tez lekka słodkawość z karmelem.
mniej owocowe niż zwykle.
u mnie American IPA z browaru Kormoran, warka 27.
uwagi do tej warki.
jak zawsze goryczka konkret (lekko zalega) i dobrze na chmielone, jest tez lekka słodkawość z karmelem.
mniej owocowe niż zwykle.
- 3
Cholera chyba zacznę sprawdzać czy piwo nie było przypadkiem uwarzone w Witnicy. 9.80 za butelkę płynnych gwoździ. Aromat żelaza silniejszy niż simcoe ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#piwo
#piwo
- 2
Mircy piwowarzy! Ma ktoś lub będzie miał gęstwę górniaków do mocnego ejla? US05, albo inne, w sumie dowolne o w miarę neutralnym profilu... Potrzebowałbym cosik na sobotę... Kraków lub okolice trasy Gliwice - Kraków - poratuje ktoś? :)
#piwowarstwo
#piwowarstwo
Alebrowar - Smoky Joe
Kurcze, zachęcony opiniami kupiłem butelkę, i dostałem piwo z wersją "zero piany" - żaden lacing, nic. Rozumiem, gdyby to był angielski styl (małe nagazowanie), ale podczas picia czuć musowanie - więc to nagazowanie jest. Chyba trafiłem na kiepską warkę.
Co do stoutu - no lekko dymiony, wytrawny stout. Bez rewelacji w smaku i w zapachu (może to też przez to, że nie znam się na stoutach, i nie
Kurcze, zachęcony opiniami kupiłem butelkę, i dostałem piwo z wersją "zero piany" - żaden lacing, nic. Rozumiem, gdyby to był angielski styl (małe nagazowanie), ale podczas picia czuć musowanie - więc to nagazowanie jest. Chyba trafiłem na kiepską warkę.
Co do stoutu - no lekko dymiony, wytrawny stout. Bez rewelacji w smaku i w zapachu (może to też przez to, że nie znam się na stoutach, i nie
- 9
Piłem Smoky Joe na początku swojej przygody z craftem. Ledwo je skończyłem motywując się jedynie ceną, bo wtedy zdecydowanie odbiegała od tej którą przywykłem płacić za piwa.
Teraz po ponad roku bez koncerniaków postanowiłem spróbować jeszcze raz. Zdecydowanie do niego dojrzałem i bardzo mi smakowało. Na pewno jedno z ciekawszych piw jakie miałem przyjemność pić. Następne w kolejce kwachy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#piwo
Teraz po ponad roku bez koncerniaków postanowiłem spróbować jeszcze raz. Zdecydowanie do niego dojrzałem i bardzo mi smakowało. Na pewno jedno z ciekawszych piw jakie miałem przyjemność pić. Następne w kolejce kwachy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#piwo
- 1
@BorowikPospolity: No to zdrówko :P
@polik95: W moim alkoholowym, zaraz pod domem, wszystko pojawia się z opóźnieniem i wielu premier nie maja, ale za to jak coś już jest, to jest też dość długo dostępne. Ale Browar i Doctor Brew mają prawie zawsze.
@polik95: W moim alkoholowym, zaraz pod domem, wszystko pojawia się z opóźnieniem i wielu premier nie maja, ale za to jak coś już jest, to jest też dość długo dostępne. Ale Browar i Doctor Brew mają prawie zawsze.
- 0
@gosuvart: W sumie wszystkie lambiki. Nie miałem okazji zbyt wielu pić, ale mi nie podchodziły. Może kiedyś zaczną.
- 4
Uwarzyłem wczoraj AIPA single hop azacca. Oczywiście wszystko szło zbyt pięknie, więc w połowie gotowania garnek elektryczny musiał się spieprzyć ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Przelałem już nachmieloną na goryczkę brzeczkę do fermentora i zająłem się naprawa garnka, a konkretnie usunięciem zabezpieczenia przed przegrzaniem. Zajęło mi to ponad godzinę. Potem wszystko jeszcze raz zagotowałem i dodałem dwie pozostałe dawki chmielu. W sumie gotowałem jeszcze 20 minut.
Czy teraz jakieś
Przelałem już nachmieloną na goryczkę brzeczkę do fermentora i zająłem się naprawa garnka, a konkretnie usunięciem zabezpieczenia przed przegrzaniem. Zajęło mi to ponad godzinę. Potem wszystko jeszcze raz zagotowałem i dodałem dwie pozostałe dawki chmielu. W sumie gotowałem jeszcze 20 minut.
Czy teraz jakieś
- 0
@Papasanbaba: No mam nadzieję, bo to był dość drogi chmiel i szkoda by było gdyby piwo wyszło marne.
- 0
@RomeYY: Pewnie zacznę tak robić. A oprócz tego, że to generalnie błąd, są jego jakieś konsekwencje? I tak wszystko opada na dno z drożdżami.
- 0
@RomeYY: Chodziło mi o to że pozostawienie tych osadów to błąd, ale nadal nie wiem dla czego. Chyba, że się nie rozumiemy :P
- 0
@mikrolongin: A jesteś w stanie to jeszcze rozwinąć? Bo to jest kwestia na temat której nie udało mi się znaleźć byt wiele informacji. Może powinienem się przenieść z tym pytaniem na piwo.org.
Fermentacja będzie zachodzić wolniej? Wytworzą się niechciane aromaty? To moje kolejne piwo w którym fermentacja burzliwa jest... cóż niezbyt burzliwa. Może własnie w tych osadach tkwi problem.
Fermentacja będzie zachodzić wolniej? Wytworzą się niechciane aromaty? To moje kolejne piwo w którym fermentacja burzliwa jest... cóż niezbyt burzliwa. Może własnie w tych osadach tkwi problem.
- 0
@mikrolongin: Dzięki. Whirpool stosuję, po prostu jak sypię około 100g chmielu na 22l to staram się zlać jak najwięcej i zawsze trochę tych osadów z boku też zbieram. Pewnie już nie będę :)
- 1
Mirki, 2 tygodnie temu warzyłem piwo na drożdżach T-58 (świąteczne na przyszłe święta). Niestety przez moją chorobę je zaniedbałem i temperatura fermentacji skoczyła mi do zawrotnych 27 stopni.
Z fermentora daje według mnie rozpuszczalnikiem. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie mam dużego doświadczenia z piwami domowymi. Już to piwo w sumie spisałem na straty, ale jeszcze sobie stoi (już 2 tydzień fermentuje).
Jak myślicie? Kanał, czy dać mu jeszcze szansę, poczekać
Z fermentora daje według mnie rozpuszczalnikiem. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie mam dużego doświadczenia z piwami domowymi. Już to piwo w sumie spisałem na straty, ale jeszcze sobie stoi (już 2 tydzień fermentuje).
Jak myślicie? Kanał, czy dać mu jeszcze szansę, poczekać
- 6
Warzyliście piwo z użyciem chmielu azacca?
Planuję w przyszłym tygodniu uwarzyć z tego single hopa i jestem bardzo ciekawy efektów. Do tego to moja pierwsza samodzielna receptura, więc tym bardziej nie wiem czego się spodziewać :)
#piwowarstwo
Planuję w przyszłym tygodniu uwarzyć z tego single hopa i jestem bardzo ciekawy efektów. Do tego to moja pierwsza samodzielna receptura, więc tym bardziej nie wiem czego się spodziewać :)
#piwowarstwo
- 0
@Mietek997: Drogi to fakt, dla tego po cichu liczę na jakiś spektakularny efekt :P Kupiłem 150g tego chmielu więc spokojnie powinno wystarczyć i na goryczkę i na aromat. Teraz już pewnie zaryzykuję, a kolejnym razem faktycznie będę dawał coś tańszego na goryczkę.
Daj znać jak ci wyszło z tym equinoxem, bo ten chmiel też mnie zainteresował.
Daj znać jak ci wyszło z tym equinoxem, bo ten chmiel też mnie zainteresował.
- 17
Wiosna idzie, słońce świeci. Domowe APA, na balkonie... w kurtce, jak znalazł. Na zdrowie Mirki :)
#piwo #piwowarstwo
#piwo #piwowarstwo
Maciek
- Warszawa
#wat #studbaza #gorzkiezale