Hej, pierwszy raz w życiu robię wino i mam pytanie. Dzisiaj owoce są oddzielone od soku i pływają na jego powierzchni (Wczoraj zostało nastawione), powinienem je wymieszać znowu, czy pozostawić tak, aż do dodania kolejnej porcji cukru z wodą? Wino jest z czerwonej porzeczki. #wino #fermentacja #pomocy
@Zawodowy_Janusz: Mam podobny problem: Nastawiłem wczoraj winko do fermentacji, po 1 dniu (niecałym) piana wypchnęła na wierzch osad (farfocle) z soku. Wino robione z czerwonej porzeczki - sok wyciskany za pomocą wyciskarki wolnoobrowej, więc miał w sobie sporo cząstek stałych. Czyli mówisz żeby mieszać? Nie ma sensu tego np przefiltrować albo np odciągnąć wszystko to co pod pianą?
Dzisiaj owoce są oddzielone od soku i pływają na jego powierzchni (Wczoraj zostało nastawione), powinienem je wymieszać znowu, czy pozostawić tak, aż do dodania kolejnej porcji cukru z wodą? Wino jest z czerwonej porzeczki.
#wino #fermentacja #pomocy
Nastawiłem wczoraj winko do fermentacji, po 1 dniu (niecałym) piana wypchnęła na wierzch osad (farfocle) z soku. Wino robione z czerwonej porzeczki - sok wyciskany za pomocą wyciskarki wolnoobrowej, więc miał w sobie sporo cząstek stałych. Czyli mówisz żeby mieszać? Nie ma sensu tego np przefiltrować albo np odciągnąć wszystko to co pod pianą?