Na GoodBrew.pl pojawil sie nowy artykuł. Zapraszam do lektury i komentowania. http://goodbrew.pl/Blog/7/p--o-z-azotem #piwowarstwo
Hej mam pytanie. Dzisiaj będę butelkował weizena, jedną z dwóch moich pierwszych warek. Uzbierało mi się sporo osadu i nie wiem jak to rozegrać: czy wymieszać i zabutelkowac, czy zlać najpierw znad osadu i dopiero butelkowac. I do jakiej objętości odnieść obliczenia cukru do refermentacja (obecnie 19l, nie wiem ile będzie bez osadu). tak to wygląda:
#piwowarstwo
#piwowarstwo
- 0
@MastkowyDziadek: Ciekawy sposób dodawania cukru do refermentacji opisał 'kamil' tutaj: http://goodbrew.pl/pytania/13/dodawanie-surowca-do-refermentacji-w-butelkach. Fajne jest to, ze nie musisz wiedziec ile butelek Ci wyjdzie. Mozesz obliczyc ilosc cukru na 19L i odliczona ilosc cukru rozpuscic w 190ml wody. Potem dodajesz po 10 ml na butelke.
- 1
GoodBrew.pl organizuje konkurs na najlepsze pytanie. Zadaj pytanie, odpowiedź na pytanie innych, zaglosuj na użyteczne odpowiedzi. Wiecej na facebook.com/goodbrew/ #piwowarstwo
- 2
Praktyczny poradnik jak zapobiegać infekcjom przy warzeniu piwa w domu http://goodbrew.pl/Blog/6/jak-zminimalizowac-ryzyko-infekcji-w-browarze-domowym #piwowarstwo #goodbrew
- 0
@BrowarPERUN: dziękujemy za sugestie. Uzupełnimy artykuł o miarki i wagę. Pozdrawiamy!
- 1
Grzebałem, ale się nie dobrzebałem, jakieś przydatne linki po za tym poniżej ciut z informacjami ile wyjdzie za skompletowanie zabawek dla początkujących? Siedziałem chwilę w winie i postanowiłem się przerzucić na #p--o jakieś linki/porady dla początkujących? Jakieś kompendium? :)
#piwowarstwo
#piwowarstwo
- 0
@Peter_Mountain: dzięki. zawsze jest nam miło jak artykuły się Wam podobają. Pozdrawiamy!
W kalkulatorze http://goodbrew.pl/Tools/Carbonation podać temperaturę w jakiej znajduje się p--o w trakcie rozlewu czy taką w jakiej będzie leżakować? Butelkowane będzie w max 5*C po cold crashu natomiast leżeć będzie pewnie w 18-20*C. wg kalkulatora różnica w ilości jest mniej więcej dwukrotna. W cieczy o niższej temperaturze jest rozpuszczone więcej CO2, dlatego trzeba brać poprawkę na temperaturę podczas rozlewu bo automatycznie potrzeba mniej cukru do nagazowania, dobrze myślę?
#piwowarstwo
#piwowarstwo
Wiecie co mnie wkurza? Jak nie moge szybko znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Wpisujesz w Google pytanie zawiązane z piwowarstwem. Już się cieszysz, że są jakieś rezultaty, klikasz na pierwszy link a tam 20 stron wywodów na temat luźno wiązany z Twoim pytaniem. Jeżeli masz szczęście (i dostatecznie dużo cierpliwości) to gdzieś na siódmej stornie znajdziesz zadawalającą odpowiedź…
Postanowiłem to zmienić i jakiś czas temu zbudowałem http://GoodBrew.pl/Pytania. Cel jest prosty – konkretne pytanie, konkretna odpowiedź. Bez zbędnych dyskusji i spamu. Zadaj pytanie, poczekaj aż ktoś udzieli odpowiedzi i zagłosuj na najlepsze wpisy.
< zrób zakładkę Q&A, bo nie możesz szybko znaleźć odpowiedzi
< jedyne co potrzebuj, to porządnego szkolenia z obsługi wyszukiwarki google
Inicjatywa fajna, pod warunkiem że zapewnisz stałe odwiedziny doświadczonych piwowarów (takich >100 warek). Jeśli będą pojawiać się w kółko proste pytania, typu "nie bulka, co robić?", "p--o ma dziwne farfocle na tafli", to zaawansowani piwowarzy nie będą tu zaglądać, bo po co? Dobre pytanie, jaki będziesz miał średni czas na odpowiedź - na p--o.org w wątku dla potrzebujących pomocy odpowiedź pojawia się w ciągu kilku minut, nie sądzę że tu będzie szybciej... Reasumując: inicjatywa fajna, ale jej sens jest zerowy. Jest p--o.org, na chacie zazwyczaj siedzi kilka osób i można wpaść na szybkie pytanie, a jeśli potrzebujesz głębszej dyskusji - to można założyć wątek na forum. Tu widzę okrojone powielenie tych funkcji, co niezbyt dobrze rokuje na odniesienie jakiegoś