Wiecie co mnie wkurza? Jak nie moge szybko znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Wpisujesz w Google pytanie zawiązane z piwowarstwem. Już się cieszysz, że są jakieś rezultaty, klikasz na pierwszy link a tam 20 stron wywodów na temat luźno wiązany z Twoim pytaniem. Jeżeli masz szczęście (i dostatecznie dużo cierpliwości) to gdzieś na siódmej stornie znajdziesz zadawalającą odpowiedź…
Postanowiłem to zmienić i jakiś czas temu zbudowałem http://GoodBrew.pl/Pytania. Cel jest prosty – konkretne pytanie, konkretna odpowiedź. Bez zbędnych dyskusji i spamu. Zadaj pytanie, poczekaj aż ktoś udzieli odpowiedzi i zagłosuj na najlepsze wpisy.
@goodbrew: < zrób zakładkę Q&A, bo nie możesz szybko znaleźć odpowiedzi < jedyne co potrzebuj, to porządnego szkolenia z obsługi wyszukiwarki google
Inicjatywa fajna, pod warunkiem że zapewnisz stałe odwiedziny doświadczonych piwowarów (takich >100 warek). Jeśli będą pojawiać się w kółko proste pytania, typu "nie bulka, co robić?", "piwo ma dziwne farfocle na tafli", to zaawansowani piwowarzy nie będą tu zaglądać, bo po co? Dobre pytanie, jaki będziesz miał średni czas na odpowiedź - na piwo.org w wątku dla potrzebujących pomocy odpowiedź pojawia się w ciągu kilku minut, nie sądzę że tu będzie szybciej... Reasumując: inicjatywa fajna, ale jej sens jest zerowy. Jest piwo.org, na chacie zazwyczaj siedzi kilka osób i można wpaść na szybkie pytanie, a jeśli potrzebujesz głębszej dyskusji - to można założyć wątek na forum. Tu widzę okrojone powielenie tych funkcji, co niezbyt dobrze rokuje na odniesienie jakiegoś
Tym razem artykuł skierowany był do osób interesujących się piwem oraz mniej zaawansowanych piwowarów. Chętnie weźmiemy Twoją opinię pod uwagę, tylko prosimy o troszkę więcej szczegółów (co Ci się wydało nudne? temat? sposób prezentacji, długość, brak zaawansowanej wiedzy...)
Hej mam pytanie. Dzisiaj będę butelkował weizena, jedną z dwóch moich pierwszych warek. Uzbierało mi się sporo osadu i nie wiem jak to rozegrać: czy wymieszać i zabutelkowac, czy zlać najpierw znad osadu i dopiero butelkowac. I do jakiej objętości odnieść obliczenia cukru do refermentacja (obecnie 19l, nie wiem ile będzie bez osadu). tak to wygląda:
GoodBrew.pl organizuje konkurs na najlepsze pytanie. Zadaj pytanie, odpowiedź na pytanie innych, zaglosuj na użyteczne odpowiedzi. Wiecej na facebook.com/goodbrew/ #piwowarstwo
Grzebałem, ale się nie dobrzebałem, jakieś przydatne linki po za tym poniżej ciut z informacjami ile wyjdzie za skompletowanie zabawek dla początkujących? Siedziałem chwilę w winie i postanowiłem się przerzucić na #piwo jakieś linki/porady dla początkujących? Jakieś kompendium? :) #piwowarstwo
W kalkulatorze http://goodbrew.pl/Tools/Carbonation podać temperaturę w jakiej znajduje się piwo w trakcie rozlewu czy taką w jakiej będzie leżakować? Butelkowane będzie w max 5*C po cold crashu natomiast leżeć będzie pewnie w 18-20*C. wg kalkulatora różnica w ilości jest mniej więcej dwukrotna. W cieczy o niższej temperaturze jest rozpuszczone więcej CO2, dlatego trzeba brać poprawkę na temperaturę podczas rozlewu bo automatycznie potrzeba mniej cukru do nagazowania, dobrze myślę? #piwowarstwo
Dziękujemu za pytanie. Użytkownik kontra ma rację, chodzi o temperaturę podczas rozlewu piwa. Dodaliśmy tę informację na stronie kalkulatora. #goodbrew
Wiecie co mnie wkurza? Jak nie moge szybko znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Wpisujesz w Google pytanie zawiązane z piwowarstwem. Już się cieszysz, że są jakieś rezultaty, klikasz na pierwszy link a tam 20 stron wywodów na temat luźno wiązany z Twoim pytaniem. Jeżeli masz szczęście (i dostatecznie dużo cierpliwości) to gdzieś na siódmej stornie znajdziesz zadawalającą odpowiedź…
Postanowiłem to zmienić i jakiś czas temu zbudowałem http://GoodBrew.pl/Pytania. Cel jest prosty – konkretne pytanie, konkretna odpowiedź. Bez zbędnych dyskusji i spamu. Zadaj pytanie, poczekaj aż ktoś udzieli odpowiedzi i zagłosuj na najlepsze wpisy.
źródło: comment_0rE4hpKiMEyqqYq4f8J9jaM8hyGMirRi.jpg
Pobierz< zrób zakładkę Q&A, bo nie możesz szybko znaleźć odpowiedzi
< jedyne co potrzebuj, to porządnego szkolenia z obsługi wyszukiwarki google
Inicjatywa fajna, pod warunkiem że zapewnisz stałe odwiedziny doświadczonych piwowarów (takich >100 warek). Jeśli będą pojawiać się w kółko proste pytania, typu "nie bulka, co robić?", "piwo ma dziwne farfocle na tafli", to zaawansowani piwowarzy nie będą tu zaglądać, bo po co? Dobre pytanie, jaki będziesz miał średni czas na odpowiedź - na piwo.org w wątku dla potrzebujących pomocy odpowiedź pojawia się w ciągu kilku minut, nie sądzę że tu będzie szybciej... Reasumując: inicjatywa fajna, ale jej sens jest zerowy. Jest piwo.org, na chacie zazwyczaj siedzi kilka osób i można wpaść na szybkie pytanie, a jeśli potrzebujesz głębszej dyskusji - to można założyć wątek na forum. Tu widzę okrojone powielenie tych funkcji, co niezbyt dobrze rokuje na odniesienie jakiegoś