@kotlin: No właśnie ja dysponuję tylko piekarnikiem domowym 250C i kamieniem szamotowym 3cm. Najpierw wygrzewam to ok 40min góra dół, potem przełączam całą moc na dwie górne grzałki i wrzucam na 4-5min, ciężko z mojej temp. wyciągnąć coś lepszego ale walcze ᕦ(òóˇ)ᕤ No i pitce układam na raszkach ok 5-8cm od górnych grzałek
@m_silvus: w naturze tak, w hodowli nie. W swoim prawdziwym środowisku spożywają pewne toksyczne pokarmy, a toksyny z nich wydzielają przez skórę w celach obronnych. U nas jedzą wylęg świerszcza i muszki owocówki :)
@t3m4: są trujące w naturalnym środowisku kiedy jedzą pewien rodzaj mrówek (info własne wyczytane gdzieś). Toksyny które pochłaniają wydzielają wtedy przez skórę i dlatego są takie zabijaki. W domowej hodowli można spokojnie brać na palec (dorosłe osobniki mają do 5cm) :)
Po 6 latach znudziły mi się rybki i popełniłem pierwsze terrarium tropikalne (ง͠°͟ل͜͡°)ง Trochę pracy to kosztowało zwłaszcza, że na początku nie miałem pojęcia co robię (do tej pory nie do końca). Ale dałem z siebie całe 30% i wyszło jak wyszło (⌐͡■͜ʖ͡■) Lokatorzy przyjadą jutro. Wszystko wykonane własnoręcznie - pokrywa, zraszanie, tło, oświetlenie,
@anotherguy: Jasne, ścianka to pianka montażowa + styropian pod nią (jakby mi się kiedyś chciało zmienić aranżacje to nie będe musiał tego skrobać z szyb). Potem cięcie na kształt skał czy coś, wg. uznania. Następnie pokryłem piankę żywicą epoksydową dla utwardzenia i zabezpieczenia (żeby się w przyszłości nie kruszyła) - tu powstał zupełnie przypadkowo ciekawy efekt bo żywica zareagowała delikatnie z pianką i stworzyła jeszcze bardziej naturalny kształt. Na to
#pizza #gotujzwykopem
Tu moja :)