@Amaurosis: Chodził mi o kolor markera, pomyślałem, że tamtemu kolesiowi podpisał się zielonym, bo akurat tylko taki miał pod ręką :P No i nie wiedziałem od kogo był ten autograf
@Amaurosis: No ale zawsze zamawiasz z jednego sklepu? Ja np. sobie planuję kilka warek do przodu i zamawiam raz tu, raz tu. Czasami ktoś znajomy z innego sklepu i mi bierze znowu coś. Jak chcesz na JUŻ to niestety wyjdzie Ci za wysyłkę drożej.
@MariuszMickiewicz: Są niby adaptery do małych naboi CO2, ale to tylko do wyszynku i nieopłacalne(zejdą ze 2-3 naboje na keg). A z butli to i tak trzeba ciśnienie kontrolować, żeby nie walnąć w keg 50barów.
SLARK:SCEPTER ADDED Added Scepter to Slark. Reduces ultimate cooldown from 60 to 30 and causes Shadow Dance active to be a 325 AoE, hiding allied heroes underneath it.
@Zorak: No i w czym problem ? :D po drugie slark teraz nie będzie musiał być main carry. Wyobraź sobie slarka + 2 carry typu PA + sven na ulti slarka. Przecież to kosmos.
@Amaurosis: refermentacja brzeczką ma według mnie sporo wad, łatwiej i lepiej to robić cukrem.
Ale jeżeli Ci zależy, to policz jakimś kalkulatorem ile potrzebujesz cukru (np. tutaj), a potem wylicz jaką objętość tej brzeczki potrzebujesz, żeby ilość cukru się zgadała.
Ilość cukru użytego do refermentacji to bardzo ważna sprawa, więc nie podchodź do tego na zasadzie "styknie" albo "nie styknie", tylko weź kalkulator i precyzyjnie to policz.
@kontra: @Lrrr: @Amaurosis: polecam rozpyłowe suszenie brzeczki lub ekstrakcję nadkrytycznym co2 do formy suchego ekstraktu słodowego własnej produkcji. następnie prosty test zawartości cukru fermentowalnego np. na chromatografie i dalej postępujemy jak z cukrem/glukozą i robimy roztwór. odpada ryzyko infekcji
Chce dzisiaj uważyć Milk Stouta z dodatkiem wanilii(z latozą liczę na 16BLG, ~22l), co powiecie na taki zasyp/chmiele: - Pale Ale 4kg - wiedeński 0,5kg - jęczmień palony 0,5kg - płatki jęczmienne 0,5kg - carafa II 0,1kg
gotowanie: - 20g Kent Goldings - 30g Cascade(i może jeszcze dosypię z 20g na zimno) - 5g mchu irlandzkiego - 0,5kg Laktozy
Wanilię chce dodać na cichą - i teraz kwestia ilości 2 rozkrojone laski
@domin81: a o american stout słyszał? A czemu miałbym nie chmielić pilsa amerykańskim chmielem? Poza tym pisał o 30g cascade i 20g na cichą. Proponuje trzymać sie reinheitsgebot, trzeba próbować nowych rzeczy i rozwijać.
po 2.5tyg fermentacji hefeweizena na WB-06(ok. 19'C) dalej mi zostało 5 Brixów z ok. 12 początkowych i nie chce zejść. Zamieszać, pobudzić to cukrem(ekstraktem) jakoś, czy czekać dalej?
#dota2
No i nie wiedziałem od kogo był ten autograf