AMA właściciel i jednocześnie pracownik baru z fast foodami.
Zawsze byłeś ciekaw jak zakłada się taki biznes? Ile trzeba poświęcić aby coś osiągnąć? Ile kosztuje zrobienie jednego hamburgera i tak naprawdę co najbardziej się opłaca sprzedać. Jacy są klienci i co jest najbardziej satysfakcjonujące w tym zawodzie.....
sokeone z- #
- #
- #
- #
- 132
Komentarze (129)
najlepsze
Jaki są koszty produkcji frytek i który jest największy. Olej, prąd czy amortyzacja?
przelicz sobie:
kilogram frytek kosztuje średnio 6zł do 100 gram frytek musisz wszypać 150gram mrożonych bo 50 gram sie wysmaża.
90gr to koszt samych frytek a prad , frytura it to w zależności od ilości zrobienia porcji w ciągu dnia , opłaca się jakbyś frytki robił co porcję, non stop.
powiem szczerze ,ze dopiero niedawno na wykopie czytałem, ze ludzie sprzedają zużyty olej. ja zawsze oddawałem do firmy która ma obowiązek odbierać ode mnie zużyty olej w zamian zawsze otrzymywałem świstek dla sanepidu że zdałem tyle a tyle litrów. dopiero od niedawna (jakiś miesiąc) ta firma płaci za odbiór 1zł z litr.
1. Ile płacisz miesięcznie za wynajem/dzierżawę, składniki i inne opłaty?
2. Jak radzisz sobie z Sanepidem? Z tego co wiem strasznie trudno jest spełnić ich wymagania jak się ma małą powierzchnię.
3. Czy zamierzasz rozwinąć interes i poszerzyć ofertę, lub stać się właścicielem drugiego punktu?
Koszt jest duży, zważając na kosztowne sprzęty, jeśli chcesz mieć profesjonalny sprzęt.
1. dzierżawa ok 2,5 tyś. prąd 1,5tyś. woda 300zł, dzierżawy za sprzęt (niektóry) 400zł ogólnie, ZAIKS 100zł , TV 80 zł, ksiegowość paliwo itp ok 2tyś / miesiąc... napewno coś jeszcze przeoczyłem ale to takie koszty stałe.
2. Sanepid nie jest dużym problemem jeśli wszystko masz na "miejscu" i w porządku, najważniejsze jest to, by utrzymywać czystość i
2. Czy kontrole sanepidu itp mocno utrudniają życie?
3. Kiedy masz najwięszy ruch?
1. formalnosci to oczywiście EDG , decyzja sanepidu odbioru lokalu i dopuszczenia, koncesja (i tu zaczynają się schody), ZAIKS- jeśli ma być grana muzyka, umowy z dostawcami dzierżawcami itp.
2. zależy w jakim mieście i zależy od humoru kontrolera.
3. po wypłatach, dodatkowo cały Grudzień.
2. Jaki masz współczynnik BMI?
2. oblicz 177cm wzrostu i 90 kg wagi
przy dobrej organizacji wszystko jest możliwe.
weż pod uwagę: kilogram mięsa wołowina, cielęcina, baranina (mielonka) kosztuje 18zł brutto. ok 30% sie wysmaża (woda tłuszcz). zalezy od tego jaki masz kebab gazowy czy elektryczny takie będa koszty zrobienia.
2. Zakładając go, nie bałeś się że taki... hmm "oklepany" biznes nie wypali. Wybacz jeśli trochę uraziłem, ale w świecie makdonaldsów, kfc i innych fast food barów zakładanie zupełnie innego, nowego przedsięwzięcia wydaje się być samobójstwem?
3. Jak poradziłeś sobie w pierwszych miesiącach działalności? Jak starałeś się przyciągnąć klientów? Trudno mi sobie wyobrazić że od pierwszego miesiąca firma generowała zyski. Z czego płaciłeś za lokal,
1 na pierwsze już odpowiadałem.
2 to nadal nie jest oklepany interes, ludzie będą jeść zawsze. Ludzie poznaja się na jedzeniu i jak 10 lat temu mogłeś ludziom wciskać chłam (zapiekanka z mikrofali) gdzie jeszcze można takie coś spotkać, tak teraz ludzie oglądaja Magdę G. i sa bardziej świadomi. dzisiaj walczysz o klienta i zrobisz dla niego wszystko a klient nie jest głupi. nasi klienci sie przekonali że mogą zjeść
2. Jak wygląda proces "produkcji" hamburgera u Ciebie? W sieciówkach typu Mac wszystko jest dokładnie określone - czas smażenia co do sekundy, liczba plasterków ogórka itp. Pytam też w kontekście tego ile z półproduktów to mrożonki, a które są zawsze świeże.
3. Dostawcy półproduktów - często ich zmieniasz? Masz jakiś sprawdzonych,
1. hamburgery, frytki, kebab, hot-dogi, pity(knysze), tortille, wrapy, zestawy(fryty, surówki+jakieś mięso), nuggetsy, ziemniaczki pieczone, surówki (zestawy), zapiekanki (z pieca, chrupiące i pachnące lepiej niż pizza), pierogi z mięsem i ruskie, dania obiadowe , flaczki, żurek z jajkiem i pieczywem (chrupiącym), piwo, soki i napoje gazowane.
2. buła ląduje do piecyka (by była chrupiąca - lekko)