@PochwaLamy: Absolutnie się z Tobą zgadzam, ale żeby osiągnąć właściwy efekt trzeba znaleźć odpowiednie ziemniaki odpowiedniej wilekości, umyć, zblanszować, zamrozić, wstępnie usmażyć, ponownie zamrozić, ponownie usmażyć .... szkoda życia :)
Chciałbym poruszyć kulinarnie ważną kwestię, mianowicie w kuchnie nie używamy gotowych przypraw np. do grilla lub marynat ponieważ zawierają substancję wzmacniające smak i zapach(glutaminian sodu), które nie dość, że są nie zdrowe to jeszcze kiedy przesadzi się z ilością przyprawy to danie ma ohydny smak. Zamiast tego używajmy suszonych lub w miarę możliwości świeżych ziół i przypraw.
@maciek_gi: Z solą jest szczerze mówiąc trudniej niż z glutaminianem ;-) Staram się obecnie, ale nie zawsze łatwo powstrzymać się przed dosypaniem jeszcze odrobinki.
@gaska: W moim przypadku bardzo pomogło też drastyczne ograniczenie soli - jak się człowiek odzwyczai to od razu zaczyna czuć dużo więcej smaków. Co do mieszanek: pełna zgoda - to jest droga na skróty.
@l3cho: da sie, w kerfurze paczka 400g koło 18 zł. Nie wiem czy to drogo czy tanio, bo wcześniej się nie interesowałem. Tańsze są podgrzybki, tylko czy wtedy sos wyjdzie taki sam?
Komentarze (105)
najlepsze