AMA - Pracownik zakładów mięsnych//Wędzarz.
Hey, zainspirowany wykopaliskiem o parówkach ( http://www.wykop.pl/ramka/846707/parowki-cala-prawda/ ) postanowiłem założyć swoje AMA. Jeśli komuś nie pasuje, że to kolejne AMA i zbiera mu się na wymioty niech zamknie okno swojej przeglądarki zanim zakopie. Pracuje w dość dużym...
![Crea](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Crea_cJsdnfvSy7,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 88
Komentarze (80)
najlepsze
2. Czy trwałość wędlin produkowanych jest niższa od dawnych (tych za PRL chociażby) z powodu pozostawiania większej ilości wody?
3. Z czego składa się emulsja dymu wędzarniczego?
4.
@arcybydle-polakozerca:
1. Kolega wie w tym temacie więcej niż ja. Na rozbiór/rzeźnie nie chodzę, bo nawet nie wiem czy moja karta dostępu by tam zadziałała. Jak dotąd działa wszędzie, kolegom z
Jeśli brzydzisz się krwi to omijaj wędlin czarnych, bo są malowane w krwi - to nie kolor uwędzonej szynki czy schabu. Uwędzona szynka/schab mają kolor ciemno-brązowy, a nie czarny.
Miły widok, prawda?
http://imageshack.us/photo/my-images/42/20101112032753.jpg/
Kiedyś lubiłem pasztety wszelkiego rodzaju, teraz tych najdroższych nie ruszam. Wyjątkiem jest swojski, robiony przez Mamę :)
Polecam kupować te droższe jeśli możesz tylko sobie na to pozwolić.
http://www.wykop.pl/ramka/846707/parowki-cala-prawda/
to powiedz, co Ty o tym sądzisz. Jak mocno obiektywny i rzeczowy jest wspomniany artykuł ?
Pare dni temu kupiłem sobie parówki jakiejś nie znanej mi firmy(5zł 4sztuki) i o mało nie haftowałem, ale
Lubie kabanosy, chodz jelita śmierdzą jak cholera. Ale po całej obróbce smakują :)
Jak już jadam to tylko te z "najwyższej półki" i tylko w pracy, bo nie stać mnie na kupno 200g szynki za ~40zł. Mieszkam sam, a muszę jakoś wyżyć.
1. Jakim cudem wędlina z drogiego mięsa - czyli polędwicy, o nazwie polędwica sopocka kosztuje 11 złotych za kilo, skoro surowa polędwica wieprzowa kosztuje 25-30 złotych.
2. Jak się robi wędliny surowe typu: metka tatarska czy cebulowa, które są robione z surowego mięsa, nie poddawanego działaniu wysokiej temperatury? Chodzi mi o to, czy to mięso na pewno jest bezpieczne, przebadane i nie ma ryzyka zarażenia się jakimś
1. Polędwice surowe robi się zupełnie inaczej. Są bardzo długo suszone/wędzone/suszone. Czas obróbki jest większy to i cena również wzrasta. Polędwicy sopockiej odkąd pracuje nawet nie dotknę językiem, a już na pewno takiej, która kosztuje 10-15zł. Jest tam więcej chemii, niż w tanich parówkach.
2. Metka tatarska to praktycznie mięso mielone tylko b.dobrej jakości. Na wędzarnie nie trafia, jedzie od razu na wydawkę. Metka wędzona jest suszona i wędzona.
1 Jak łączysz te 2 jakże różne zajęcia?
2 Gdzie
1. 2 jakże różne zajęcia? O czym mowa? Sprecyzuj
2. Że niby ja i wędkarstwo? Z kimś mnie musiałeś pomylić, cholery bym dostał zanim bym coś
I odpowiadam na jedyne pytanie na jakie jestem w stanie odpowiedzieć w tym temacie:
- NIE JEDZCIE DŻEMÓW, POWTARZAM: NIE JEDZCIE DŻEMÓW.