AMA - Pracownik zakładów mięsnych//Wędzarz.
Hey, zainspirowany wykopaliskiem o parówkach ( http://www.wykop.pl/ramka/846707/parowki-cala-prawda/ ) postanowiłem założyć swoje AMA. Jeśli komuś nie pasuje, że to kolejne AMA i zbiera mu się na wymioty niech zamknie okno swojej przeglądarki zanim zakopie. Pracuje w dość dużym...
![Crea](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Crea_cJsdnfvSy7,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 88
Komentarze (80)
najlepsze
2. O ile mniej trwałe są wyroby potraktowane takim preparatem, a uwędzone tradycynie w dymie?
3. Jak rozpoznać czy wyrób jest naprawdę uwędzony czy tylko ma wygląd i smak wędzarni?
4.
1. Wędzenie odbywa się po przez delikatne przypalanie wiórów drzewa. Powinny być to wióry z drzew owocowych, ale są one strasznie drogie i jest zbyt mało takich drzew, by robiono takie wióry. Wędzimy na wiórach z różnych drzew - nawet sosny :/
2. Jeśli dymogenerator( http://www.polandtrade.eu/foto_produkt/0610026527_250_5_.jpg ) jest wyczyszczony z węgla drzewnego, który tworzy się w nim to wystarczy 30minut suchego dymu. Wędzimy również z parą- szybsze wędzenie. Na wędzarni tradycyjnej zazwyczaj wędzone są kiełbasy swojskie - różnie bywa. Jak dobrze się rozpali na rożnie to godzina myślę , że starczy. Zależy od
A, kiełbasa wyborcza... nie nie jadam.
Czy przewędziłem zbyt mocno - tak. Ale udało się to przerobić na schab dębowy,malowany w krwi.
Komentarz usunięty przez moderatora
2 Czy mięso które nam oferują w sklepach jest pochodzenia Polskiego i jak to sprawdzić ?
1. Jaki produkt zawiera najwięcej mięsa tak, abym się nie musiał martwić, że tam jest dużo chemii.
2. Zawartość chemii w polędwicy sopockiej jest naprawdę taka straszna ?
3. Jakie produkty polecasz tak, aby nie zbankrutować. NIe każdy ma możliwość jedzenia swojskich rzeczy ;]
1. Szynki/polędwice w folii (bloki), jasne polędwice (z kurczaka, indyka, etc.)
2. Tak, roztwory solankowe są nastrzykiwane x krotnie po nad normę i nie łamią tym prawa, bo jesteśmy w UE.
3. Nie otrujesz się niczym, ale to Twój język daje Ci znać co jesz. Najlepiej omijaj kiełbasy gęsto zmielone, tam pakuje się wszystko. To tylko kwestia psychiki co jesz.