Szef największej polskiej firmy spożywczej krytycznie o Nutri Score. "To zły sys
Nutri Score to w mojej ocenie bardzo wątpliwy system wartościowania produktów spożywczych. Powiem więcej, to zły system. (...) Produktom istotnie przetworzonym jest w nim dużo łatwiej spełnić stawiane metryki niż produktom naturalnym i mało
Zxr9 z- #
- #
- #
- #
- #
- 185
- Odpowiedz
Komentarze (185)
najlepsze
Jeżeli coś promuje Nestle to wiadomo, że nie jest to dra dobra konsumenta tylko do nabicia ich kasy i/lub pozbawienia ludzi dostępu do zdrowszej żywności.
"Naukowcy ujawnili, że z 56 badań Nutri-Score przeprowadzonych przez autorów zatrudnionych lub powiązanych z jego twórcami, 52 były na korzyść systemu.
Natomiast z 49 badań przeprowadzonych przez niezależnych i
miód akacjowy - indeks glikemiczny wynosi około 35-40,
miód lipowy - indeks glikemiczny wynosi około 45,
miód wrzosowy - indeks glikemiczny wynosi około 40-45,
miód spadziowy - indeks glikemiczny wynosi około 30-35,
cukier rafinowany indeks glikemicnzy wynosi około 90
baton mars indeks glikeczmiczny wynosi około 65
no to jak rozumiem powinnismy tez patrzyc na nutriscore oliwy, pieprzu, ziół i reszty przypraw
Czyli 100 gram płatków skladajacych sie glownie z pszenicy
Najlepsze produkty nie mają żadnych literek, literki przyznawane są dla ostrzeżenia a nie dla zachęty.
A oznacza dużo cukru, mało białka.
E oznacza dużo białka, mało cukru.
Produktów z literkami A i B należy całkiem unikać.
Literka C tylko w małych ilościach.
Zamiast tego wybierać te które mają D i E, albo nie mają żadnych literek.