Akryloamid w chipsach Go Pure. GIS zarządził wycofanie produktu ze sprzedaży
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem chipsów, w których wykryta została rakotwórcza substancja. Urzędnicy zdecydowali o nakazie wycofania partii warzywnych Go Pure z obrotu, a krajowy dystrybutor rozpoczął proces.
rybak_fischermann z- #
- #
- #
- #
- 38
Komentarze (38)
najlepsze
Za dużo się nasłuchałem tego chorego poyeba...
@onechaos: @Breda polecam chrupki kukurydziane jak dla dzieci. Robione procesem ekstruzji, czyli na parze.... a więc ZERO akrylamidu i zero tłuszczu. Nie sązdrowe bo to dalej węglowodany proste ale bez Aktylamidu i tłuszczy Trans przynajmniej.
Do tego kupić jakąś paste paprykową albo ostre sosy Roleski do maczania i elo.
Ogólnie obróbka termiczna w wysokiej temperaturze wytwarza akryloamid a więc wszelkiego rodzaju smażenie, prażenie, pieczenie. ( chrupkosć)
Im bardziej produkt rozdrobniony tym wieksza ma powierzchnie "chrupkości" a więc i więcej akryloamidu, stąd czipsy czy frytki mają go najwięcej.