Fusy z kawy znacząco przyspieszają naturalna sukcesję lasu
Eksperyment przeprowadzony w Kostaryce wykazal, że uzycie fusow z kawy na terenie silnie wykorzystywanym rolniczo w przeszlosci, 4 krotnie przyspieszyło naturalna sukcesję lasu tropikalnego.
bambaryua z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 62
- Odpowiedz
Komentarze (62)
najlepsze
@Norskee: No z tym to bym uważała. Zaczęłam podlewać kwiaty w domu wodą z kiełkownicy, czyli właściwie taką, która tylko przeleciała po nasionach i spłynęła na dno. W efekcie już pół roku walczę z pleśnią na wierzchu ziemi w doniczkach. Bo sobie gdzieś przeczytałam, że taka woda jest super dla kwiatków,
Winy bym szukal bardziej w duzej wilgotnosci i wysokiej temperaturze od grzejnika pod parapetem chocby
@DanielPlainview: No i mieli rację. Warunki w parku, a na terenach jakich przeprowadzano eksperyment są drastycznie różne.
Po pierwsze w eksperymencie użyto pulpy kawowej (czyli resztek z osłonki owocu kawy) a nie zmielonych ziaren, zawartość kofeiny jest znacznie różna.
Po drugie wszystko sprowadza się właśnie do kofeiny, która ogólnie rzecz ujmując powstrzymuje wzrost roślin. O ile rośliny z regionu w jakich rośnie
Jak najbardziej. Sam mam i co roku nawozimy małą działkę. Potem dobre warzywa z tej gleby wychodzą.
Jak najbardziej. Jak się dba to wracają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pieroszkowy: Trochę daleko, ale jak będę w okolicy to postawie klocka....( ͡° ͜ʖ ͡°)