<p><b>Białe święta z
czerwonym winem</b></p><p></p>
<p><i></i></p><p> </p>
<p><b><i>Jak wyglądają
udane święta Bożego Narodzenia? Za oknem – biało, w domach – nastrojowo, na
stołach – suto, w sercach – gorąco... Na to pierwsze nie mamy niestety wpływu,
ale wszystko inne da się załatwić. A jeśli podgrzejemy atmosferę świątecznym
winnym toastem, będzie naprawdę pięknie...</i></b></p><p></p>
<p></p><p> </p>
<p>Nadchodzą najbardziej
wyczekiwane święta w roku. Ci, którzy nie dali się zwariować i nie zaliczyli
przedświątecznej gonitwy, raczej nie będą mieli problemu z wyczarowaniem
odpowiedniej atmosfery. Gorzej z drugą grupą - tymi, którzy utracili energię i
zapał do celebrowania grudniowej fety już na etapie przygotowań, i nie cieszy
ich ani choinka, ani pierwsza gwiazdka, ani Mikołaj... Co wtedy? Spokojnie,
istnieje sposób, by wywołać słońce zza chmur, nawet kiedy niebo spowiły czarne
chmury. Wystarczy, by w szale przedświątecznych zakupów nie zapomnieć o butelce
dobrego wina. Bo aksamitny smak szlachetnego trunku wytworzy prawdziwy
gwiazdkowy klimat.</p>
<p>Na bożonarodzeniowe uczty najchętniej wybieramy wina
czerwone, coraz częściej wytrawne. Świetnie wpisują się w świąteczną estetykę i
idealnie współgrają z tradycyjnym menu. Ale takich trunków na sklepowych
półkach mamy tysiące – które wybrać, by tegoroczna Gwiazdka zapisała się w
pamięci jako niezapomniana? W tej roli świetnie sprawdzi się chilijskie <b>Viňa
Maipo Cabernet Sauvignon </b>– nie dość, że znakomite, to przy tym niedrogie,
co jest istotnym argumentem w sytuacji,
gdy po skompletowaniu prezentów dla rodziny i produktów na trzydniowe
biesiadowanie portfel świeci pustkami, a karta kredytowa odmawia przekroczenia
limitu...</p>
<p>Ciemnoczerwone wytrawne <b>Viňa Maipo Cabernet Sauvignon </b>powstaje
co prawda w słonecznym regionie Chile, jednak pięknie odnajduje się w polskich
klimatach. Zwłaszcza kulinarnych. Dla dań z czerwonego mięsa, które wiodą prym
na naszych stołach, nie ma lepszego winnego kompana! Dobrze wyczuwalny aromat
czarnej porzeczki i śliwek, doprawiony nutą pieprzu, ziół i chleba, świetnie
komponuje się z wszelkimi pieczeniami – na przykład ze świąteczną szynką w
cieście, nawet w wersji naszpikowanej
goździkami, z mięsnymi roladami czy klopsami. Kiedy na stół wjadą dania z
dziczyzny, dobrze zbalansowany smak <b>Viňa
Maipo Cabernet Sauvignon</b> doda im finezji; gdy królową menu będzie
jagnięcina – z kieliszkiem tego trunku zyska na delikatności.</p>
<p>Jest taki słodki gwiazdkowy zwyczaj, by zostawiać świętemu
Mikołajowi ciasteczka i ciepłe mleko – w podziękowaniu za jego trud. Gdy
poczęstunek zniknie, dostajemy sygnał, że Mikołajowi smakowało, i na pewno za
rok nie omieszka powtórzyć miłej wizyty, i odwdzięczyć się sowicie. Spróbujcie
Państwo, zamiast szklanki mleka, podarować staruszkowi kieliszek czerwonego
wina. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że już nigdy nie zapomni Waszego
adresu, no i odwzajemni hojność, jak na Lapończyka przystało. Wesołych Świąt!</p>
<p></p><p> </p>
Komentarze (1)
najlepsze