Czerwone mięso szkodzi? Niekoniecznie...
Jeśli lubisz czerwone mięso, nie musisz go ograniczać, przynajmniej nie ze wględów zdrowotnych - przekonuje międzynarodowy zespół naukowców. Opublikowane dziś na łamach czasopisma "Annals of Internal Medicine" przeglądowe prace wskazują na to, że nie ma dowodów, by spożywanie czerwonego,...
HaHard z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 86
- Odpowiedz
Komentarze (86)
najlepsze
@cierpkiezale: ogólnie żywność przetworzona jest szkodliwa a czerwone mięso to nie jest żywność przetworzona, nie myl pojęć
@ZnawczyniTematu: ma pani dowód? Nie rozumiem tego powszechnego twierdzenia, że wieprzowina jest gorsza. Mam wrażenie, że wszystko, co tradycyjnie od wieków je się na obszarach naszego kraju, prędzej czy później dostaje łatkę "gorszego". Nie to co w Ameryce. Tymczasem szybki rzut oka na wartości odżywcze łopatki wieprzowej i wołowej i okazuje się, że mają bardzo podobne makro i mikro.
Z resztą to
Nie ma to jak konkretna informacja. Ograniczenie o połowę jest dobre, ale nie ma potrzeby żeby ograniczać do zera. Ale jak ograniczę o połowę to ograniczenie jeszcze raz o połowę znowu będzie dobre? I tak w kółko? A co jeśli od początku jadłem o połowę mniej niż ktoś inny, to też mam ograniczyć o połowę? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Zależy kto finansuje takie badania ( ͡º ͜ʖ͡º)
@cierpkiezale: no właśnie.. mięso to nie tylko witamina B12.
Omawiane badanie: https://annals.org/aim/fullarticle/2752328/unprocessed-red-meat-processed-meat-consumption-dietary-guideline-recommendations-from?fbclid=IwAR2z5eJCjRN7W6wi_DpEAAnZ3gzugnc8-DD_i3dXLVkmtJ-ixYtXHXStk1E