,,Historia łakomstwa i obżarstwa”, czyli felietony o europejskiej kulturze kulinarnej od menu jaskiniowców, przez rarytasy baru mlecznego, po bufet osobliwości.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska, autorka książki ,,Historia łakomstwa i obżarstwa”, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Harde 5 czerwca 2019 r., zabiera czytelników w smakowitą podróż w czasie z łyżką i widelcem w ręku. Jak napisał Paweł Loroch, Gastrofaza, jest to ,,pięknie podana, soczysta, aromatyczna i świetnie doprawiona historia jedzenia w wielu wymiarach. Starannie wypieczona książka, na którą czekali tak gurmandziści głodni wiedzy, jak i spragnieni wielbiciele językowej wirtuozerii. Jak uruchomić ewolucję bezrefleksyjnego jamochłona w świadomego smakosza? Dać mu do przeczytania!".
Ze znajomością rzeczy, swadą i dowcipem opowiada o jadłospisie z okresu paleolitu, kuchni mieszkańców kręgu polarnego, smakach starożytnych Greków i Rzymian czy kulinarnych rytuałach prasłowiańskich, Prowadzi slalomem przez kamienie milowe historii gastronomii, przedstawiając kuchenne ewolucje i rewolucje w czasach nowożytnych. Odwołuje się przy tym do prac etnograficznych i wykopalisk archeologicznych, odkryć religioznawców i historyków, dzienników podróżnych i wspomnień, wszak kuchni nie da się pojąć bez kontekstu religijnego i kulturowego. Bożonarodzeniowy piernik czy poczciwy ziemniak stają się tym sposobem pretekstem do wędrówki po czasach, miejscach i obyczajach. Nawyki żywieniowe - jak lustra - obnażają pochodzenie, doświadczenia życiowe, światopogląd, religię, nawet lęki i fascynacje.
Autorka cytuje też literaturę, jak choćby najsłynniejsze kulinarne dzieło antyku „O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć”, a także niderlandzkie i włoskie obrazy przestawiające sceny kuchenne i biesiadne. Kreśli sylwetki wybitnych postaci, choćby Marie Antoine Careme’a, „kucharza królów i króla kucharzy” i twórcy cuisine classique, czy autorki najpoczytniejszej książki drugiej połowy XIX wieku w Polsce – Lucyny de domo von Bachman, primo voto Staszewskiej, secundo voto Ćwierczakiewiczowej. Wywód okrasza przepisami tradycyjnych potraw we współczesnym wydaniu.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska jest badaczką historii kultur kulinarnych, dziennikarką, pisarką i felietonistką. m.in. portalu beszamel.pl. Jej ,,Historia łakomstwa i obżarstwa”angażuje nie tylko wzrok, ale również smak i węch, rozbudzając ochotę na więcej. Patronat nad książką objęli: beszamel.pl, silesiasmakuje.pl, gastro.pl, granice.pl, Radio Plus, Super Express. Wydawnictwo Harde zaprasza do czytania, życząc smacznego.