116 lat skończyła najstarsza kobieta w Europie, Włoszka Maria Giuseppa Robucci. Razem z nią świętowała cała jej rodzinna miejscowość Poggio Imperiale w Apulii.
@Zdziczest: Najstarsza żyjąca Belgijka Elisabeth de Proost ma 111 lat i nie sądze, żeby na jej długość życia miał wpływ jakiś gównosondaż z gazety dot. finansowania kosztownych terapii dla osób 85+ który trafił na główną na portalu z śmiesznymi obrazkami i wywołał tutaj zbiorową podnietę. @VegaClaw:
@Zdoomwars: Może nie wyczekuje? Ludzie się powinni spodziewać śmierci około 85 roku życia, więc jeśli o tym mówisz, to przez tyle lat by już zwątpiła, że kiedyś umrze. Ja bym zwątpił.
@pentacz: Jest pewna zasadnicza różnica. W skrócie: pomijając wszystkie przypadkowe możliwości w postaci wypadku, choroby, etc. - mimo wszystko ty jako człowiek młody możesz coś planować, działać według jakiegoś planu i go realizować. Już nawet nie 116 letni, tylko choćby 85 letni człowiek praktycznie wszystko ma już za sobą. Jakiekolwiek plany nie mają żadnego sensu. Mija się z celem chęć rozwoju własnej osoby lub zmiany czegokolwiek we własnym życiu. To właśnie
Taka egzystencja żyjesz bo żyjesz. Łykasz tony leków, żadnych rozrywek, nic nie możesz. ślepy jesteś, ledwo stoisz... Idź Pan w #!$%@?. Wolę samobója póki jeszcze będę w stanie to zrobić. Śmierci się nie boję, ale starości już tak
Kuchnia włoska to jedna z najzdrowszych kuchni. Bogata w warzywa, owoce morza i ryby. Dodatkowo używają bardzo dużo ziół, a produkty mączne (jak makarony) są bardzo lekkie. Dodatkowo włosi są bardzo uczuleni na mrożonki. Wszystkie składniki starają się mieć jak najświeższe, a że mają taką możliwość, bo wszystko jest produkowane na miejscu to większość osób tak właśnie żyje.
@chigcht: bawiąc wlasnie w Apulii odniosłem zgoła inne wrażenie. oni tam jedli tylko mąkę. gotowaną, smazoną, pieczoną, a z warzyw to spotkałem tylko pomidory pod postacią sosu pomidorowego
Komentarze (35)
najlepsze
@VegaClaw:
źródło: comment_gr22HncrmdM818Zy1lPSDqMXoh6IehN9.jpg
PobierzKuchnia włoska to jedna z najzdrowszych kuchni. Bogata w warzywa, owoce morza i ryby. Dodatkowo używają bardzo dużo ziół, a produkty mączne (jak makarony) są bardzo lekkie.
Dodatkowo włosi są bardzo uczuleni na mrożonki. Wszystkie składniki starają się mieć jak najświeższe, a że mają taką możliwość, bo wszystko jest produkowane na miejscu to większość osób tak właśnie żyje.
W Polsce za to chyba nikt nie zwraca uwagę