Kava Kava: działanie, właściwości, przepis....
Kava, czyli pieprz metystynowy to roślina występująca naturalnie na wyspach Zachodniego Pacyfiku, zwłaszcza znana i używana jest w Mikronezji i na wyspach Vanuatu. Znana jest także na Hawajach, Fidżi i Samoa.
Booty_Gurl z- #
- #
- #
- #
- #
- 93
Komentarze (93)
najlepsze
Choć doczepić się muszę do 2 małych nieścisłości.
1 - hepatotoksyczność była związana przede wszystkim z tym, ze nieuczciwi producenci używali jako surowca całej rośliny (tradycyjnie używane są tylko korzeń i kłącze), w tym i części nadziemnej, w której znajduje się pipermetystyna, alkaloid, właśnie odpowiedzialny za te negatywne objawy.
2. Kawalaktony! Nie kawalaktanty :P
@xeerxees:
Papież, Cejrowski... nie zdziwiłbym się gdyby też Adam Małysz ją pił.