IMHO wytłumaczeniem było pierwsze historyczne wytłumaczenie z ubytkiem wody przez parowanie. zostało to zangowane przez uzycie zamkniętych naczy, gdzie efekt nadal występował. Tyle, że w zamkniętych naczyniach woda nadal parowała i skraplała się na pokrywie, zmniejszając w ten sposób ilość wody poddaną obserwacji.
@mi3chal: "Takie same masy lodu w takich samych warunkach powinny mieć różne czasy topnienia, jeżeli moja teoria jest prawdziwa"
Z dokładnością do warunków startowych (np. temperatura lodu, jej gradient w objętości) i otoczenia (np. temperatura i cyrkulacja powietrza) oraz błędów pomiaru, generalnie tak. Zakładając, ze woda jest czysta. W przypadku wody z solami mineralnymi temperatura zamarzania jest niższa niż dla czystej wody więc i topić się powinno szybciej.
Komentarze (17)
najlepsze
http://www.wykop.pl/link/48128/dlaczego-pekaja-rury-rzecz-o-efekcie-mpemby/
Z dokładnością do warunków startowych (np. temperatura lodu, jej gradient w objętości) i otoczenia (np. temperatura i cyrkulacja powietrza) oraz błędów pomiaru, generalnie tak. Zakładając, ze woda jest czysta. W przypadku wody z solami mineralnymi temperatura zamarzania jest niższa niż dla czystej wody więc i topić się powinno szybciej.
Patrząc na wykres