Wszystko fajnie, super że jest, ale nawet z całą moją wiarą w nowoczesną technikę, nie wsadziłbym tam łapy. W teorii wiem że się zatrzyma, ale strach jest silniejszy :D
Wszystko fajnie, super że jest, ale nawet z całą moją wiarą w nowoczesną technikę, nie wsadziłbym tam łapy. W teorii wiem że się zatrzyma, ale strach jest silniejszy :D
@wacek_1984: i słusznie! Każdy system może zawieźć więc należy to traktować jako systemu minimalizujący ryzyko a nie likwidujący je.
Nie wsadzilbys bo, 15ms na zatrzymanie, nie wystarczy, zeby uniknac zranienia . Kosc ocalisz, ale drasniecia nie unikniesz
@giku: Te piły mają dwa systemy detekcji, jeden to kontakt z ciałem więc tu faktycznie masz racje, ale ten nie sprawdził by się przy pracy z mięsem. Na powyższym filmie używają detekcji koloru rękawicy operatora i tu pila zatrzymuje się jeszcze przed dotknięciem.
Fajna sprawa. W zakładach stolarskich już od dawna stosowana. Tylko tam łatwiej z detektorami. Kontakt ciała zmieniał naladowanie lanunku piły i nastepowało natychmiastowe zatrzymanie. Kończyło się drobnym drasnieciem a nie ucietym paluchem.
Zastanawia mnie jak tu działają te detektory. Mięsa nie rozróżnia od ciała. Podejrzewam, że muszą być specjalne rękawice.
- I w naszym zakładzie zamontowaliśmy wam nowe piły taśmowe chroniące Wasze palce przed obcięciem. - Dziękujemy szefie, już dawno żeśmy o to prosili. - Wiem wiem. Tylko pamiętajcie, że piła po nagłym zatrzymaniu wymaga wymiany ostrza na nowe, bo jest zniszczona. Więc każdy komu się zatrzyma piła, będzie odkupywał ostrze.
Fajna sprawa. W zakładach stolarskich już od dawna stosowana. Tylko tam łatwiej z detektorami. Kontakt ciała zmieniał naladowanie lanunku piły i nastepowało natychmiastowe zatrzymanie. Kończyło się drobnym drasnieciem a nie ucietym paluchem.
Zastanawia mnie jak tu działają te detektory. Mięsa nie rozróżnia od ciała. Podejrzewam, że muszą być specjalne rękawice.
@wcinaster: 2:05 Pierwszy to system wykrywania ciała (widać że działa na parówkę, ale nie wyjasniono jak dokładnie działa) Drugi to system wykrywania rękawic, czujnik reaguje na kolor rękawicy określonym miejscu (przed ostrzem)
Trochę martwi mnie to, że operatorzy otwarcie twierdzą że ten bladestop dał im większe poczucie bezpieczeństwa które umożliwia im wykonywanie bardziej precyzyjnych cięć. Jak ten bladestop siądzie, czujka się zabrudzi czy coś to zamiast uciętych palców będą poucinane ręce przy łokciu
@Lechu1777: Tak. Na kolei i w samolotach systemy są dublowane, zabezpieczenia są wielokrotne, a co miesiąc jakiś pociąg pojedzie w krzaki albo jakiś samolot rozbije się/ląduje awaryjnie.
Komentarze (118)
najlepsze
@wacek_1984: i słusznie! Każdy system może zawieźć więc należy to traktować jako systemu minimalizujący ryzyko a nie likwidujący je.
@giku: Te piły mają dwa systemy detekcji, jeden to kontakt z ciałem więc tu faktycznie masz racje, ale ten nie sprawdził by się przy pracy z mięsem. Na powyższym filmie używają detekcji koloru rękawicy operatora i tu pila zatrzymuje się jeszcze przed dotknięciem.
Zastanawia mnie jak tu działają te detektory. Mięsa nie rozróżnia od ciała. Podejrzewam, że muszą być specjalne rękawice.
" ᕙ(⇀‸↼‶
Jakby ktos nie zaczail jak to dziala to generalnie sa dwa zabezpieczenia
- Dziękujemy szefie, już dawno żeśmy o to prosili.
- Wiem wiem. Tylko pamiętajcie, że piła po nagłym zatrzymaniu wymaga wymiany ostrza na nowe, bo jest zniszczona. Więc każdy komu się zatrzyma piła, będzie odkupywał ostrze.
Zastanawia mnie jak tu działają te detektory. Mięsa nie rozróżnia od ciała. Podejrzewam, że muszą być specjalne rękawice.
Pierwszy to system wykrywania ciała (widać że działa na parówkę, ale nie wyjasniono jak dokładnie działa)
Drugi to system wykrywania rękawic, czujnik reaguje na kolor rękawicy określonym miejscu (przed ostrzem)
Jak ten bladestop siądzie, czujka się zabrudzi czy coś to zamiast uciętych palców będą poucinane ręce przy łokciu
Problem pewnie kiery kawał mięcha zasłania rękawice, ale i tak super!
https://pl.wikipedia.org/wiki/Poka-yoke