Nietolerancja glutenu - związek ze współczesnymi metodami produkcji pieczywa
![](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_wHcXdKlf7m6EHWmqZS5JFXkOWmRvIWG7,w300h194.jpg)
Do upieczenia chleba potrzeba tylko 4 składników: mąki, wody, soli i drożdży, a te ostatnie nawet nie są niezbędne, jeśli piekarz używa zakwasu. Metoda Chorleywood stosuje 12 różnych typów składników, z których wiele nie jest nawet wymienionych na etykiecie chleba, choć mogą zrujnować nasze zdrowie.
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Howea_YdYKrF6VMK,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 7
Komentarze (7)
najlepsze
To chyba na zachodzie, bo w naszym siermiężnym PRL akurat chleb był smaczny i zdrowy, choć można było czasem znaleźć w nim sznurek, czy gwoździa ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@veldrinn: po pierwsze nie 5 lat ale nieco dłużej, po drugie wcale nie połowa a po trzecie nie stała się nagle szkodliwa, tylko odkryto że gluten niektórym szkodzi, co nie znaczy że kiedyś nie szkodził. Tylko nikt nie wiedział co im szkodzi. Zresztą jest całe mnóstwo