Postanowilem,ze odpoczne troche od wykopu i problemu oleju palmowego.Goraca kapiel w pianie.Biore do reki doskonaly NIEMIECKI plyn do kapieli.I co sie ukazalo moim oczom.PALMOLIVE.Mirki to jest spisek swiatowy
Sam olej palmowy nie jest zły. Jest szkodliwy kiedy stosuje się go do smażenia - właśnie ostatnio bojkotowanych czipsów i jakiegokolwiek innego jedzenia. Podczas smażenia oleju palmowego wydziela się kwas palmitynowy, który ma potwierdzone bardzo złe działanie na serce i naczynia krwionośne, i nawet czytałem, że zaburza uczucie sytości.
Nie sprawdzacie sprawy i tak łatwo was w #!$%@? zrobić, że aż mi za was przykro.
@Czimchik: ja dodam od siebie że w dupie z tym czy zdrowy czy nie ale przez produkcję oleju palmowego cierpią orangutany ich populacja znacznie zmalała i to to powinien być prawdziwy powód świadomego ograniczenia używania tego oleju
@SprzedajeInformacje: Dla plantacji palm na olej palmowy niszczy się całe ekosystemy. Wytrzebia się ogromne powierzchnię z innych roślin tylko dla samiutkich palm, cierpią na tym zwierzęta i inne rośliny, bo to nie jest to samo, co oranie łąki na zboże w Europie.
#!$%@?, kiedy wy się nauczycie: Dużo tłuszczów nasyconych - wysoka temperatura dymienia (dobre do smażenia) i dużo cholesterolu (słabe do częstego spożywania(przy smażeniu i bez smażenia)) Mało tłuszczów nasyconych - niska temperatura dymienia (słabe do smażenia - dużo większe prawdopodobieństwo wytworzenia akroleiny i akrylamidu przy smażeniu) i mało cholesterolu (lepsze do częstego spożywania(bez smażenia))
Prosta zależność - smażyć i jeść na tłuszczach nasyconych (byle nie za często), a resztę tłuszczów wcinać nienasyconych.
@kupmipralke: Dokładnie, jeśli nie jest podgrzewany jest to zwyczajny nieszkodliwy tłuszcz roślinny. Problem pojawia się podczas smażenia, np. czipsów...
@Czimchik: Idź się trochę dokształć bo piszesz głupoty. Olej palmowy ma jedną z wyższych temperatur punktu dymienia i dość trwałe wiązania nienssyconych kwasów tłuszczowych dzięki czemu przy obróbce termicznej nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje. Nie powinno się smażyć na tłuszczach z niską temperaturą dymienia i olejach bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Komentarze (231)
najlepsze
źródło: comment_uuoY5yxyU2nSjMdtmuaNhh4CQwV63YqF.jpg
Pobierzźródło: comment_qkChRrhoyAuQnxSC0A3IMNouojKx7XFT.jpg
PobierzPodczas smażenia oleju palmowego wydziela się kwas palmitynowy, który ma potwierdzone bardzo złe działanie na serce i naczynia krwionośne, i nawet czytałem, że zaburza uczucie sytości.
Nie sprawdzacie sprawy i tak łatwo was w #!$%@? zrobić, że aż mi za was przykro.
Dużo tłuszczów nasyconych - wysoka temperatura dymienia (dobre do smażenia) i dużo cholesterolu (słabe do częstego spożywania(przy smażeniu i bez smażenia))
Mało tłuszczów nasyconych - niska temperatura dymienia (słabe do smażenia - dużo większe prawdopodobieństwo wytworzenia akroleiny i akrylamidu przy smażeniu) i mało cholesterolu (lepsze do częstego spożywania(bez smażenia))
Prosta zależność - smażyć i jeść na tłuszczach nasyconych (byle nie za często), a resztę tłuszczów wcinać nienasyconych.
Problem pojawia się podczas smażenia, np. czipsów...
źródło: comment_h8INW429QKqJkPRCG0pB0ewchb8A8s46.jpg
Pobierz