@rodkit Kuchnia gdzie pracowałam czasem wyglądała jak powybuchu bomby, ale jednak te wentylatory. To się czyści parę razy w tygodniu. Jest to pierwsza rzecz na którą patrze w restauracjach z otwartą kuchnią.
@rodkit: jest coś takiego jak sanepid, nazywa się "Food standards agency", sprawdzają, wlepiają naklejkę, z tego co wiem, nie mogą zamknąć lokalu, chyba, że stan "restauracji" woła o pomstę do nieba (doszczętnie - i to na ichniejsze standardy).
@SpokojnyLudzik: Geslerowa to w umowach na produkcję programu wciska, że dany lokal ma zakaz sprzątania na tydzień przed przyjazdem ekipy filmowej. Przecież ludzie nie są debilami. Przed przyjazdem kamery wysprzątaliby syf żeby w ogólnopolskiej TV nie wyjść na brudasów. A tak, kolorowa papuga wpada i zaczyna się festiwal "omujboszizmu".
Spoko wodza. Na WOK'ach jest taka temperatura, że wybije wszystko więc nie ma czym się przejmować. Jak mówią kucharze: Jak smakuje to nie trzeba się interesować jak powstaje :)
@sebasan bakterii i innych drobnoustrojów nie ma co się bać, to prawda, ale już niektóre toksyny i związki rakotwórcze nie tylko nie boją się wysokiej temperatury, ale wręcz się w niej tworzą.
@Trevize: Bardziej truła mnie ś.p. moja babcia gotując kompot z działkowych owoców w aluminiowym garnku :) W dzisiejszych czasach wobec wszechotaczającej chemii we wszystkich produktach: szczególnie tych tzw "eko" dopóki w jedzeniu nie będziesz miał jadu kiełbasianego to za bardzo nie ma co się przejmować. Dzisiejsze pokolenia urodzone w latach 70-80 tych a tym bardziej późniejsze są tak zatrute, że nie dożyjemy wieku późnej starości jak nasi dziadkowie z lat 30-40
Zgadzam się z tym, że stan jest opłakany, ale akurat ten przypadek nie jest w GB, a w USA... Asian Garden 551 Meadow St Littleton, New Hampshire, 03561 Stany Zjednoczone
pracuję w niewdzięcznej branży (ale wdzięcznej finansowo) likwidacji/demontażu restauracji, które upadły albo sie przenoszą do innego lokalu. pierwsza zasada - żaden mój pracownik nie może pracować bez rękawiczek w części odwiedzanej przez klientów, a opróżnianie pomieszczeń gospodarczych czyli kuchnia, zaplecze, chłodnie - tylko w jednorazowej odzieży ochronnej i maskach. nie jadam na mieście, nawet jak znam zaplecze, właściciela, i lokal wygląda na czysty, to sama myśl, że koleś, który podaje mi danie,
Komentarze (149)
najlepsze
Jak mówią kucharze: Jak smakuje to nie trzeba się interesować jak powstaje :)
W dzisiejszych czasach wobec wszechotaczającej chemii we wszystkich produktach: szczególnie tych tzw "eko" dopóki w jedzeniu nie będziesz miał jadu kiełbasianego to za bardzo nie ma co się przejmować.
Dzisiejsze pokolenia urodzone w latach 70-80 tych a tym bardziej późniejsze są tak zatrute, że nie dożyjemy wieku późnej starości jak nasi dziadkowie z lat 30-40
Asian Garden
551 Meadow St
Littleton, New Hampshire, 03561
Stany Zjednoczone