Wielu z Was zna mnie z mojej działalności kulinarnej. Od kilku miesięcy publikuje dla Was przepisy z różnych regionów świata pod tagiem #kuchniamg78
Od jakiegoś czasu Wirtualna Polska mocno "inspiruje się" przepisami, które publikowane są przeze mnie na Wykopie. Kiedy przepis trafi na stronę główną Wykopu kilka godzin później lub następnego dnia ląduje w nieco zmienionej wersji na Wirtualnej Polsce (podejrzewam, że Pani redaktor KATARZYNA GILETA aby nie zostać pozwana o naruszenie praw autorskich posiłkuje się innymi przepisami, często niezbyt legitnymi (odbiegającymi od normy, spolszczonymi), używa też innych zdjęć.
Wczoraj na stronie głównej znalazł się mój przepis na Chleb Bananowy (przepis na chleb bananowy na stronie, a tu znalezisko), który został wykopany przez prawie 900 osób. Znalezisko zostało dodane 12:33, o 18:02 pojawił się na WP artykuł Przepis na chleb bananowy. Koniec z nudą - zaskocz wszystkich innowacyjnym podejściem (link), w którym tym razem pojawiło się zdjęcie mojego autorstwa (jedyne w artykule bez znaku wodnego).
Przepis na WP jest słaby, widać że autorka nie doczytała nawet czego dotyczy bo przedstawiła w nim chleb bananowy jak zwykły chleb, podczas gdy jest to bardziej ciasto.
![gGBvQX7dJE30wgcw0cJS6QaDWN9dhG1111Fn1Xk.jpg](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/gGBvQX7dJE30wgcw0cJS6QaDWN9dhG1111Fn1Xk.jpg)
![gGBvQX7dJE30wgcw0cJS6QaDWN9dhG1101Fn1VU.jpg](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/gGBvQX7dJE30wgcw0cJS6QaDWN9dhG1101Fn1VU.jpg)
Wcześniej Pani Katarzyna inspirowała się również innymi przepisami, pisałem do niej maila niestety pozostał bez odpowiedzi.
Inne inspiracje:
Krążki Cebulowe - na początek główna (link), później WP (link)
Chaczapuri Adżarskie - na początek główna (link), później WP (link) ten sam dzień.
Corn Dogi - na początek główna (link), później WP (link) ten sam dzień.
Wiem, że za wcześniejsze "inspiracje" nie mogę nikomu utrzeć nosa, kradzież zdjęcia jest chyba jednak bardziej poważna. Czy ktoś z Was wie co mogę z tym zrobić? Pomożecie? Może gdy to znalezisko trafi na główną Wykopu Pani Katarzyna trochę opamięta się z "inspiracjami" i może odpowie na mojego maila.
Komentarze (392)
najlepsze
1. Zdjęcia są Twoje czy z neta? Twoje = sam je robiłeś.
2. Skąd masz przepisy? Sam je wymyśliłeś? Nie bardzo. Nie zrobiłeś "nowej" potrawy. Skąd czerpałeś inspiracje, na czym się opierałeś?
1. Robione przeze mnie lub przez mojego #rozowypasek
2. Przepisy nie podlegają prawom autorskim jako takie dlatego nie kręciłem afery o samo "inspirowanie się przepisami". Większość moich przepisów to efekt riserczu kilkudziesięciu innych przepisów w oryginalnym języku (często w tłumaczeniach pomagają mi znajomi), dokumentów urzędowych (niektóre włoskie przepisy) oraz oraz rozmów ze znajomymi mieszkającymi w krajach, których kuchnię przygotowuje.
Sam proces poszukiwania i sprawdzania czy przepis, który zazwyczaj robię jest
rzeciez kopiowanie to nic zlego, nikt nie stracil a wrecz zyskal :D
a za pomnialem, ktos skopiowal cos od prawaka, to wtedy zle
#bekazprawakow
#prawackalogika
http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Pisownia-zwrotow-grzecznosciowych-na-stronach-internetowych;16681.html
Zakop.