Łatwy przepis na Paellę - szybkie i tradycyjne hiszpańskie danie
Przepisy na hiszpańską paellę mieszaną, z kurczakiem, krewetkami i chorizo. Dzięki niemu przygotujesz pyszną paellę w domu, ze składników dostępnych w większości polskich sklepów!
MG78 z- #
- #
- #
- #
- 152
- Odpowiedz
Komentarze (152)
najlepsze
To pytanie z pewnością zaraz się pojawi. Odpowiadam TAK. Krewetki są dodawane na sam koniec i nie wpływają na smak reszty składników. Wiele razy np. kiedy gotowałem dla znajomych, którzy nie lubią owoców morza robiłem wersję bez krewetek.
Oczywiście osobiście polecam spróbować krewetki ;) Jeśli nigdy ich nie jedliście to jest ku temu najlepsza okazja ;)
Jak od razu zrobisz złą wersję to nie będziesz wiedział czy nie smakowała Ci dlatego, że po prostu tego nie lubisz czy dlatego że nie użyłeś takich składników jak powinieneś
Tak. W ogóle możesz ugotować wersję cygańską. Będzie najtaniej.
Ja robię sobie czasami bez krewetek, z piersią z kurczaka i chorizo.
Obecnie przygotowywana jest w specjalnych patelniach - paellarach, których wielkość dostosowana jest do ilości porcji (widziałem takie, na których przygotowywało się kilkadziesiąt porcji, a cała patelnia stała na 4 palnikach jednocześnie).
Jeśli będziecie chcieli zjeść ją w Hiszpanii to musicie zrobić to w kogoś towarzystwie, ponieważ najmniejsze patelnie przeznaczone są dla dwóch osób.
@MG78: Czyli jedna porcja.
@ketiow: woda, garnek, zagotuj i vuala.
Dodaj kotleta i buraki i masz pyszne danie środkowo europejskiej kuchni
to taki ich bigos; wrzucasz co masz i każdy ma swoją wersje. tylko nigdy k&*%a z chorizo
tutaj bardzo dobry przepis https://www.youtube.com/watch?v=L_dDUw_QuDU
Choć raz konkretne przepisy, a nie typowe łyżki, szklanki, kubki, kostki, czy opakowaniana doprawione szczyptą i mieszane "aż dojdzie".
Najlepsze są przepisy, gdzie czasem ludzie nawet nie napiszą ile ma być jakichś składników tylko przepis wygląda tak:
pokój X, wrzuć do wody i gotuj a następnie dodaj Y i gotowe XD