Pewnie większość nie posiada takiego kamienia. Na szczęście większość posiada kubki w domu, które pozwalają naostrzyć wystarczająco żeby poprawić komfort użytkowania noża. Wystarczy do ostrzenia wykorzystać "surowy" spód kubka, który ma bardzo drobną gradację.
@lubiecie: Usunalem komentarz bo wlasnie zauwazylem ze ktos juz to napisal ;) Poprostu tanie noze sie szybko tepia i pewnie wieej czasu spedzil koles na ostrzeniu niz na uzywaniu i dlatego to bez sensu.
8h??? przy zarobkach programisty15k na poziomie 100euro/h jest to kompletna strata czasu (ʘ‿ʘ) ale co kto lubi...a cienkie plastry pomidora dla cebulakow ( ͡°͜ʖ͡°)
Przez 8 godzin ostrzył? Przez 8 godzin to ja wolę iść do pracy, a za zarobione pieniądze kupie sobie 40 noży, z których każdy będzie z porządnej stali zaostrzony fabrycznie może nie aż tak jak ten z filmiku, ale będzie ciął z łatwością wszystko cokolwiek się tnie w kuchni bez ryzyka utraty palca, a do tego te noże starczą mi na całe życie.
@JRtI: można się wspomagać prowadnicą zapewniającą równomierność
Każdemu polecam taka prowadnice.
Kupiłem zwykłą, z 4 kamieniami, ustawiłem dokładnie 20 stopni, zrobiłem wszystkie noże jakie są w domu około 6 miesięcy temu. Dokładnie, po kolei każdym kamieniem, aż noże nabrały prawidłowego profilu.
Do dzisiaj wszystkie noże trzymają ostrość, wystarczy ich delikatnie musnąć zwykłą stalką.
Zaznaczyć muszę, że sa to zwykłe przeciętne noże z marketu, żadne tam japońskie.
Komentarze (126)
najlepsze
Poprostu tanie noze sie szybko tepia i pewnie wieej czasu spedzil koles na ostrzeniu niz na uzywaniu i dlatego to bez sensu.
Każdemu polecam taka prowadnice.
Kupiłem zwykłą, z 4 kamieniami, ustawiłem dokładnie 20 stopni, zrobiłem wszystkie noże jakie są w domu około 6 miesięcy temu.
Dokładnie, po kolei każdym kamieniem, aż noże nabrały prawidłowego profilu.
Do dzisiaj wszystkie noże trzymają ostrość, wystarczy ich delikatnie musnąć zwykłą stalką.
Zaznaczyć muszę, że sa to zwykłe przeciętne noże z marketu, żadne tam japońskie.
Co do efektu ostrości z