Golonki wieprzowe w gulaszu
Golonki kroisz i kładziesz na patelni z odrobiną oleju
Podsmażasz z obu stron (lekko).
W tym czasie obierasz 2-3 marchewki, 2-3 pietruszki, duzo pora (albo ze 2 cebule) i z 10 pieczarek.
Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce albo pokrój w plasterki, jak wolisz, a pieczarki w półplasterki.
Dusisz na patelni. Osobnej.
W tym czasie zagotowujesz pół litra wody z listkiem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego.
Wrzucasz podsmażone mięsko i warzywa (pieczarki dusisz osobno, solisz je i pieprzysz i posyp ok 3 łyżeczkami mielonej słodkiej papryki). Przykrywasz i gotujesz pod przykryciem ok. 60 min .Pod koniec sól i pieprz.
Sos: 2 łyżki mąki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozrabiasz z wodą z gotowania i odrobina zimnej i powoli wlewasz do gotującej się wody z mięsem i 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę dodajesz. Gotujesz ok 5 min i gotowe
Mięso podsmaż do takiej postaci, nie więcej:
Ugotuj buraczki ok 1.5h, obierz, zetrzyj na tarce. Sól, pieprz, oleju trochę, jedna cebulka, sok z połówki cytryny.
Efekt:
autorka:
Swallow25
Wysłuchał i spisał :
MaxPL
Komentarze (1)
najlepsze