Kopyr Challenge! Wyzwanie dla Kopyra: uwarz piwo z czasów biblijnych
Archeolodzy odkopali na Cyprze resztki browaru i oprzyrządowanie sprzed 3500 lat i uwarzyli złoty napój dokładnie według starożytnych metod. Apeluję do Tomasza Kopyry: powtórz ten proces i uwarz nam piwo z czasów biblijnych! W linku i powiązanych dokładny opis procedury. Proszę o efekt Wykop!!!
uzytkownikbeznazwy z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 62
Komentarze (62)
najlepsze
Kiedys ludzie wcale nie byli tacy glupi jak niektorym sie wydaje.
W naszych warunkach czysta woda to nie problem ale dawniej zwłaszcza tam gdzie jest ciepło to był ogromny kłopot i nie chodziło tylko o bakterie i wirusy ale również o pasozyty i jajeczka różnych robali. Do dziś plemiona żyjące jak dawniej unikają picia czystej wody,
I daruj sobie głupie uwagi o wracaniu do szkoly geniuszu-inaczej!
Po drugie jeżeli miałoby to być piwo nadające się do spożycia przez współczesnego człowieka, który sraczki dostaje po śledziach z Biedronki, to musiałoby być warzone w sterylnych warunkach, a wtedy prawdopodobnie wyszłoby piwo zbliżone do tego co warzymy teraz.
Pomysł fajny ale mało realny.
https://efa2c017-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/harparchaeology/field-schools/experimental-archaeology-beer-production-1/IMG_6931.JPG?attachauth=ANoY7cqrTBLsD-tubLHf_tgMnFHk63Vq6bVr-F1RhOlkdLajPnGK9cwAmjFBDf8At0su4DHjpskIPTtmr-00yHZs4i_sgmW1tSlM79eg-cD5RuaMAHu64_t6TUQF6CIBs4qpL1q2Z9RJd2u_nzeDzcCmCCHd8jaBA0X09JnhNH2FkBEv0G7bHV3nbtbNMAOpS_foLyLxmXhdveAqg34yHNO9n_RDNrWoG9j8SR78ctAULX0gA7rZDFlAM1IBlGr3zQCwk2ymPi5xn9Td1Ya-XsaEXoo8Uo-w0Nf3TBSaL1yG606WRVxPuow%3D&attredirects=0
No jednym z kroków tego procesu jest budowanie glinianej chaty, bo wg artykułu to w niej dokonywano słodowania, zacierania i fermentacji, jak chcemy oczywiście trzymać się ściśle receptury, bo jak nie to wszystko można kupić w sklepie i tylko winogrona wrzucić pod koniec aby zaszczepić piwo dzikimi drożdżami.
edit: a przecież składników i proporcji to tam dokładnie nie podali, wiec w ogóle można błądzić jak dziecko we mgle
Opis ze strony browaru
Trochę w j. polskim
Proszę się rozejść.
Ale ogólnie - fermentacja na dzikusach w wysokiej temperaturze, bez chmielu... Wyjdzie trochę mdłe.
Komentarz usunięty przez moderatora