Ziemniak GMO zaakceptowany przez amerykański departament rolnictwa [ENG]
![Ziemniak GMO zaakceptowany przez amerykański departament rolnictwa [ENG]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_5dpY1sKP3VN7wfryGlyYWSA5aPPZFdJJ,w300h194.jpg)
Nowy ziemniak podczas smażenia produkuje mniej rakotwórczego akrylamidu i został stworzony przez frytek. Dodatkowo jest odporny na sinienie. Tego typu produkty to przykład biotechnologii rolniczej II generacji - gdzie korzyści z produktu są dla konsumenta a nie jak wcześniej tylko dla producenta.
![Sierkovitz](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Sierkovitz_YrPPMdx1eS,q52.jpg)
- #
- #
- 199
Komentarze (199)
najlepsze
Nie wiem, jak mozna popierac swiat, w ktorym kilku kolesi ma monopol na jedzenie.
Pomijam juz fakt, ze rosliny rosnace do tej pory powstawaly na drodze dostosowania do ekosystemu i malo ktora ich cecha jest zbedna, nawet jesli nie jest nam przydatna. Igranie z rownowaga biologiczna
Cos mi sie widzi ze niezle gowno wladowali w tego ziemniaka...
That is not likely to persuade groups opposed to such crops, who say
Pod linkiem poniżej komentarz do wspomnianego badania ze szczurami.
http://www.geneticliteracyproject.org/glp-articles/republished-retracted-seralini-corn-rat-study-faces-harsh-criticism-from-scientists/
@thalotor prosimy o weryfikowanie we własnym zakresie głupot przed ich wrzuceniem
Regularnie czytam Guardiana i Economista, NYT znacznie rzadziej. Na FB subskrybuję kilka rzeczy: IFLS, Nauka, głupcze, Sporothrix, Blog de Bart, Węglowy Szowinista i jeszcze parę. A, że większość znajomych to też naukowcy, dochodzi jeszcze sporo prywatnych share'ów. Jest jeszcze przyzwoite ale czasami tendencyjne realclearscience.
Komentarz usunięty przez moderatora
Głównym problemem GMO i nawozów jest powolne wywłaszczanie małych rolników przez banki, sprzedawców nawozów i wielkie przedsiębiortswa produkcyjne. W Polsce najkłada się jeszcze na to pochodzenie wielkich obszarników, którzy często są spadkobiercami komuny obdarowanymni
@mis-uszatek-7334: Buahahahahaha! Taaak, pewnie dlatego co chwila w kolorowych gazetkach czytam o kolejnych "eko", "bio" pierdołach, na których producenci kasują frajerstwo podwójne stawki. Jesteś naiwny, jeżeli myślisz, że producenci "eko" żywności chcą dla ciebie dobrze. Oni chcą dobrze dla siebie. Poza tym - żrąc "ekologiczne" piękne ziemniaczki, żresz również pestycydy i inne opryski, których musiał na nich używać "eko" producent, aby