Witam wszystkich wykopowiczów :)
Z racji ,że moim hobby jest gotowanie postanowiłem podzielić się moim przepisem na pstrąga pieczonego.
Składniki :
- Pstrąg cały , wypatroszony , oskrobany
- Cebula
- Cytryna
- Sos Rybny (1 łyżka
- Sos Sojowy Ciemny ( 1 łyżka ) lub Sos Sojowy Jasny (2 łyżki)
- Trochę masła
- łyżeczka miodu
- przyprawy
- ząbek czosnku
- limonkę
Jedziemy :)
1) Pstrąga myjemy dokładnie i skrobiemy aby nie miał łusek .
2) Następnie nacinany rybkę
3) Przygotowujemy sobie :
- Cienko pokrojoną cebulkę
- cienko posiekany czosnek , bądź zmiażdżony
- 2 plasterki cytryny
4) Następnie wkładamy w środek ryby krążki cebuli , cytrynę , czosnek
5) Teraz przyszła pora na doprawianie .
- polewamy ryby sosem rybnym, sojowym
- doprawiamy oregano i bazylię ( ja dodałem jeszcze trochę papryki ostrej)
Teraz skrapiamy wszystko sokiem z limonki :)
6) Prawie finał !
- dodajemy łyżkę miodu ( możemy go lekko podgrzać aby można było łatwiej rozsmarować go na rybie )
OK !
Teraz przyszła pora na masełko
Ważne aby nasze specyfiki dostały się w nacięcia które zrobiliśmy na początku.
Powinno to wyglądać tak :
Wstawiamy wszystko do lodówki na ok 2-3 godziny i idziemy pooglądać sobie wykop ;)
7) ..... po tym czasie, wstawiamy naszego pstrąga do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok 30 minut
a po wyjęciu wywalamy cebulę oraz cytrynę z środka
Podajemy wszystko z frytkami i sałatką .
Proponuję posypać pstrąga świeżym szczypiorkiem :)
Smacznego !
Komentarze (3)
najlepsze
Nigdy nie skrobię ani pstrąga ani lina !
ich łuski topią się przy pieczeniu/smażeniu - skórka jest wtedy smaczniejsza :-)
Poza tym przepisik ciekawy :-)