Resweratrol - polifenol zawarty w winie może być przereklamowany [ENG]
Ostatnie badania przeprowadzone na grupie Włochów z regionu Chianti pokazują, że medialny szum wokół resweratrolu, który rzekomo miał zmniejszać ryzyko zachorowań na nowotwory, chronić serce i działać przeciwzapalnie mógł być nieuzasadniony.
Dutch z- #
- #
- #
- #
- #
- 1
Komentarze (1)
najlepsze
Dotychczasowe badania resweratrolu, zawartego m.in. w winogronach (zwłaszcza w czerwonym winie) i orzeszkach wskazywały że ma on działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania na myszach pokazały też, że u tych na diecie wysokotłuszczowej resweratrol przedłuża życie. Podejrzewano również, że regularne spożywanie czerwonego wina jest odpowiedzialne za "Paradoks Francuski" - model społeczeństwa na diecie bogatej w tłuszcze nasycone i choleresterol, u którego zachorowalność na choroby serca jest zaskakująco mała.
Tymczasem jednak