Nietypowe warzywa w polskiej kuchni
Topinambur, jarmuż, skorzonera... to warzywa, które nie są popularne w rodzimej kuchni, a dzięki swoim właściwościom warto, by zagościły w naszej kuchni.
regiodompl z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 12
Topinambur, jarmuż, skorzonera... to warzywa, które nie są popularne w rodzimej kuchni, a dzięki swoim właściwościom warto, by zagościły w naszej kuchni.
regiodompl z
Komentarze (12)
najlepsze
Ale chipsy z topinambura... pyyyychota! :)
(oczywiście własnej roboty:
Na patelni rozpuszczamy smalec (idealny do smażenia, bo się nie wchłania w potrawy!) - w ilości takiej, aby można było zanurzyć chipsy.
Obrany topinambur bezpośrednio na ten smalec kroimy w cienkie plastry (najlepiej obieraczką do ziemniaków).
Pieczemy do zarumienienia i solimy.
KAŻDY kto spróbował tych chipsów, mówił, że te ziemniaczane do
W ogóle, odżywianie poszło w złą stronę: z diety bogatej w warzywa i opartej na kaszy, jarmużu i fasoli
edit: jeszcze mi się przypomniało, że mama (50-latka) mi mówiła, że swego czasu jarmuż rósł wszędzie (małe wymagania) i był generalnie ekstremalnie łatwo dostępny... a dziś? NIGDY go nie widziałem na półce w sklepie we Wrocławiu czy targu hurtowników... Pewnie byłby do
W stanach są dostępne "chipsy" z jarmużu, ot takie tam wysuszone i z przyprawami - rewelacja.