Osobiście jestem fanem kaw przelewowych. Dobrze zrobiona ma wszelkie aromaty kawy, nie potrzeba "naprawiać" jej ani cukrem ani mlekiem. A w porównaniu do espresso, ma jeszcze większego kopa.
Jedyny problem: mało kto potrafi dobrze zrobić taką kawę, bo wymaga do już wiedzy i wprawy czysto manualnej. Jednak jak się trafi na odpowiednią knajpę - bardzo polecam.
@quarien: Z tym kopem w kawie to sprawa sporna. Jeżeli ktoś pije jej dużo to ten kop działa chyba już tylko na psychikę. Kawa z ekspresu ze względu na krótki czas kontaktu wody z ziarnami jest najsłabszą kawą. Przelewowa jest mocniejsza, ale ja już chyba piję kawę tylko ze względu na smak, bo nie odczuwam jakoś bardzo tego kopa a jeżeli chodzi o smak to espresso i to co można z
@quarien: Ja akurat bardzo lubię od czasu do czasu spróbować Chemexa. Co do espresso to jednak między kilka a ponad 20 sekund to trochę różnica więc ten czas nie jest aż tak krótki, wystarczający by wydobyć z ziaren to co najważniejsze. Zresztą dłuższy być nie powinien, bo wtedy kawa będzie przepalona. Może kwestia organizmu, ja pijąc małe ilości kawy po espresso wyczuwam nawet zmiany pracy serca, przelewy nie robią najmniejszego wrażenia
Ja to dopiero piję pedalską kawę. Jedną łyżeczkę kawy zalewam do połowy kubka wodą i uzupełniam mlekiem. Najlepsze jest to, że i tak mnie kopie. Całe szczęście jestem kobietą i jakoś mi to ujdzie ;)
@lukaszlew77: no tu muszę trochę pobronić starbuka, chociaż ostatnio mam coraz bardziej dość tej pracy.
To prawda, że na kolbie mało osób potrafi tam pracować(bo mastreny faktycznie same robią wszystko za nas i jedyną rzeczą jaką robi barista to kontrola) i mleko jest pienione półautomatycznie (ale jeśli ktoś nie potrafi spienić mleka na cappuccino, to wyjdzie mu nie pianka a jakieś gigantyczne bańki mleczne i to słabo
@SillyCat: Co ty gadasz, jakie mleko bez pianki? Flat white to podwójne espresso z małą ilością spienionego mleka. Mleko powinno być inaczej spienione niż do latte, ale jednak spienione.
Komentarze (168)
najlepsze
Jedyny problem: mało kto potrafi dobrze zrobić taką kawę, bo wymaga do już wiedzy i wprawy czysto manualnej. Jednak jak się trafi na odpowiednią knajpę - bardzo polecam.
@maniek5099:
@lukaszlew77: no tu muszę trochę pobronić starbuka, chociaż ostatnio mam coraz bardziej dość tej pracy.
To prawda, że na kolbie mało osób potrafi tam pracować(bo mastreny faktycznie same robią wszystko za nas i jedyną rzeczą jaką robi barista to kontrola) i mleko jest pienione półautomatycznie (ale jeśli ktoś nie potrafi spienić mleka na cappuccino, to wyjdzie mu nie pianka a jakieś gigantyczne bańki mleczne i to słabo
Dlaczego w Polsce do espresso dają mi dodatkowo wodę? Do przepicia gdy nie zasmakuje?