Cytując: "pisało, żeby dać łyżeczkę, więc dałam trzy" - też tak robię i działa ;). Najlepsza miara to "na oko", a jak ktoś nie umie gotować, to i waga nie pomoże.
@BQP: strony http://www.cookiemaster.pl/ juz nie ma i nie ma wersji na sarkfona, ostatni wpis na fejsie z grudnia 2012, chyba chlopaki poszli robic kariere jak juz im zaliczyli tan program na jakies zajecia z .Neta czy czegos.
Przecież cukier puder to zmielony cukier krystaliczny więc skoro ten drugi jest drobniejszy to powinno go wejść więcej do szklanki. Tymczasem na schemacie waży mniej. Czy ja coś pomieszałem?
@deekox: Gęstość objętościową gwoli ścisłości, bo raczej gdyby w piknometrze zmierzyć tę właściwą to byłaby ta sama ;p Niższa porowatość cukru pewnie wynika z tego, że jest całkiem dobrze uziarniony więc większe ziarna tak jakby lepiej zazębiają się z tymi mniejszymi jednocześnie tworząc mniejszą objętość pustek powietrznych niż w przypadku pudru. No i pewnie między cząstkami pudru występują jeszcze jakieś elektrostatyczne siły, które wzmagają ten
Komentarze (67)
najlepsze
1000ml wody = 1000g
1000ml mleka = 1020g
125g
PS. Nie odmierzajcie dokładnie. Przepisy są po to, żeby je łamać ;-)
Szklanka cukru pudru - 170g
Przecież cukier puder to zmielony cukier krystaliczny więc skoro ten drugi jest drobniejszy to powinno go wejść więcej do szklanki. Tymczasem na schemacie waży mniej. Czy ja coś pomieszałem?
@deekox: Gęstość objętościową gwoli ścisłości, bo raczej gdyby w piknometrze zmierzyć tę właściwą to byłaby ta sama ;p Niższa porowatość cukru pewnie wynika z tego, że jest całkiem dobrze uziarniony więc większe ziarna tak jakby lepiej zazębiają się z tymi mniejszymi jednocześnie tworząc mniejszą objętość pustek powietrznych niż w przypadku pudru. No i pewnie między cząstkami pudru występują jeszcze jakieś elektrostatyczne siły, które wzmagają ten
2) To tylko w teorii takie proste
3) A jak ktoś rzadko gotuje to i tak nie będzie tego drukować.
+