Pracowalem w Anglo Beef Processors w Shrewsbury - nowoczesnej rzezni wolowiny przez 9 miesiecy jako Polish stuff supervisor - ksywa wsrod rodakow superwisior :-) 400 krow dziennie (1 na minute, minute i 10 sekund) szlo pod noz. W hali uboju jest 12 lub 13 etapow. Tak jak wspomnialem kazdy etap musi byc wykonany w czasie okolo 60 sekund wiec powiem krotko - nie ma op$$#%@%ania sie, trzeba tyrac i to ostro. Tak
@Pimp69: znalem biegle angielski - ja z nozem nie stalem, moim zadaniem bylo nowym zorganizowac dom ( zalatwic formalnosci z agencja) wyrobic im konta w banku, zrobic tzw. induction process czyli dpoilnowac by obejrzeli film o BHP i zeby znali procedury czystosci, wydac sprzet, wskazac szafke, dopilnowac ich nadgodziny itd.
@Mete: Sporo się różni, oni nie robią z tego żadnej filozofii ani magicznego tańca, zabijają szybko i bez zbędnych zabaw przedłużających cierpienie zwierzęcia.
@ElCidX: Też myślę, że by się przydał, bo oprawiają te krowy na tej samej podłodze, po której chodzą buciorami, strzepują kiepy a krowy tam walą placki i leją :(
Lubię wołowinę, więc cieszę się, że żyję teraz a nie wtedy.
Sprzedaż cielęciny powinna być zakazana . 5 tygodni pożyje bo jakiemuś jełopowi chce się młodego mięsa zjeść. Generalnie to trzeba mieć coś z psychą żeby nadawać się do takiej roboty.
@blue1986pl: Gdyby nie sprzedaż cielęciny to nie żyły by nawet tych 5 tygodni. Lepiej żeby wcale nie żyły? Gdybyśmy nie jedli tak chętnie krów, czy świń, to zwierzęta te pewnie dawno by już wymarły. A tak cieszą się sporym sukcesem, bo są smaczne ;)
Gdybyśmy wcześniej nauczyli się hodować zwierzęta i lubili mamuty, to byś miał teraz łąki z mamutami.
@blue1986pl: Mięso takiego cielaka to z tego co mówili mi koledzy po fachu jest jak galareta, znaczy takie niedojrzałe. A co do psychiki to powiem Ci tak robota jak każda inna robota, znam paru rzeźników, kasa jest ładna za taka robote, i to tylko kwestia przyzwyczajenia.
Komentarze (23)
najlepsze
btw. co to za urządzenie w 3:56? pistolet na amunicję prochową czy jakiś sprężynowy kolec?
@pan_welniak: to nie jest kiosk ruchu ja tu mięso mom
@ElCidX: Też myślę, że by się przydał, bo oprawiają te krowy na tej samej podłodze, po której chodzą buciorami, strzepują kiepy a krowy tam walą placki i leją :(
Lubię wołowinę, więc cieszę się, że żyję teraz a nie wtedy.
Gdybyśmy wcześniej nauczyli się hodować zwierzęta i lubili mamuty, to byś miał teraz łąki z mamutami.