Ja tych wszystkich biedronkowych i lidlowych wód nie lubię. Po co płacić za 1-5l wody tyle samo co można mieć 1 m3?
Dobrą wodą, którą sobie od czasu do czasu piję jest PIWNICZANKA w zielonej butelce. Naprawdę gasi pragnienie, a dodatkowo ma bardzo dobry smak jeżeli można mówić o smaku przy wodzie. W każdym razie gdyby nalali mi do 5 szklanek kilka wód to piwniczankę na pewno bym rozpoznał.
Kranówa nie nadaje się jednak do herbaty - taka ilość minerałów sprawia, że napar traci swój wyjątkowy charakter. Z tego powodu Japończycy piją wodę miękką, niskozmineralizowaną poniżej 150 mg/l. A choroby serca? Chyba nie trzeba potwierdzać japońskiej długowieczności..
Irlandia słynie ze smacznej wody i że pije się surową 'kranówę' na codzień. Sam też piłem przez lata, jednak nie za bardzo głośno jest o tym, że dodatkiem jest bardzo duża ilość fluoru, więc wychodzi na to, że jakościowo jest to bardzo podła woda i bardzo źle wpływa na organizm...
@nico112: Uparciuch! Tak jak napisałam, POMIMO podstawowej metody dezynfekcji, i POMIMO tego, że po dezynfekcji woda jest absolutnie czysta bakteriologicznie, na koniec dodaje się jeszcze naprawdę niewielką ilość chloru - np. 0,1 mg na litr wody. Dawka jest niemal znikoma, dlatego zapach chloru powinien być niewyczuwalny. Druga sprawa - chlor jest lotny, więc w trakcie przesyłu jego stężenie w wodzie maleje, więc im dłuższa droga ze stacji uzdatniania wody do Twojego
gdzie pisalo ze mineralne to te co maja powyzej 1000mg/l ale zawsze to bylo podejrzane dla mnie bo wobec tego bardzo duzo wód nie mogloby nosic miana mineralnej a nosza
Woda mineralna - woda wydobyta ze źródła/ujęcia i zabutelkowana lub rozlana na miejscu do dzbanków, bez NAPOWIETRZANIA i FILTRACJI i innych procesów chemicznych
Każda woda napowietrzana i poddawana filtracji nie jest wodą mineralną.
Wodę napowietrza się aby wytrącić z niej żelazo. Filtrując taką napowietrzoną wodę, żelazo w postaci "rdzawych nitek" pozostaje na filtrze.
Polecam każdemu zajrzeć na stronę firmy która obsługuje wodociągi/ujęcia wody w danym mieście. Jeśli woda w
Źródlana - nie musi mieć tego składu co ma na opakowaniu; Dobra na co dzień do picia.
Mineralna- musi mieć w składzie dokładnie to co jest na opakowaniu. Najlepsza do picia przy wysiłku fizycznym, jako uzupełnienie do diety, w chorobach, itd
Ja osobiście najważniejszą rzeczą jaką wyniosłem z tego artykułu jest to, żeby się zwyczajnie wodą nie przejmować zbytnio :) Byle by być nawodnionym
Komentarze (159)
najlepsze
Ogolnie smak wod jest podobny i zauwazylem, ze roznia sie najbardziej smakiem jaki pozostawia gaz.
Dobrą wodą, którą sobie od czasu do czasu piję jest PIWNICZANKA w zielonej butelce. Naprawdę gasi pragnienie, a dodatkowo ma bardzo dobry smak jeżeli można mówić o smaku przy wodzie. W każdym razie gdyby nalali mi do 5 szklanek kilka wód to piwniczankę na pewno bym rozpoznał.
Woda mineralna - woda wydobyta ze źródła/ujęcia i zabutelkowana lub rozlana na miejscu do dzbanków, bez NAPOWIETRZANIA i FILTRACJI i innych procesów chemicznych
Każda woda napowietrzana i poddawana filtracji nie jest wodą mineralną.
Wodę napowietrza się aby wytrącić z niej żelazo. Filtrując taką napowietrzoną wodę, żelazo w postaci "rdzawych nitek" pozostaje na filtrze.
Polecam każdemu zajrzeć na stronę firmy która obsługuje wodociągi/ujęcia wody w danym mieście. Jeśli woda w
Źródlana - nie musi mieć tego składu co ma na opakowaniu; Dobra na co dzień do picia.
Mineralna- musi mieć w składzie dokładnie to co jest na opakowaniu. Najlepsza do picia przy wysiłku fizycznym, jako uzupełnienie do diety, w chorobach, itd
Ja osobiście najważniejszą rzeczą jaką wyniosłem z tego artykułu jest to, żeby się zwyczajnie wodą nie przejmować zbytnio :) Byle by być nawodnionym