<strong>Witam wszystkich serdecznie.</strong><br />
To mój pierwszy post na Wykopie - chociaż czytuję go regularnie od kilku lat, to jakoś nigdy nie miałem śmiałości do rejestracji... ;) Najwyższy czas to zmienić.<br />
<br />
Na przywitanie chciałbym się z Wami podzielić przepisem na proste, szybkie, niedrogie i bardzo smacznie danie, które zostało ochrzczone przez moją 7. letnią córę <strong>misiowym pierożkiem</strong> - zapewne z powodu rozmiaru :)<br />
Dedykowane jest miłośnikom grzybów a konkretnie kurek. Przygotowanie zajmuje ok. 15 minut i nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kucharskich. Danie nadaje się idealnie na wszelkie okazje, począwszy od śniadaniowego 'co nieco', na romantycznej kolacji skończywszy. <br />
<br />
Składniki i ich aktualne ceny w pewnej, wszystkim znanej, sieci dyskontowej:<br />
<br />
<br />
* mrożone kurki - 5,99 zł,<br />
* tortilla - 3,55 zł (użyjemy 2 placki z 4.),<br />
* szynka konserwowa - 4,99 zł (wykorzystamy 4 plasterki),<br />
* tarta mozzarella - 5,99 zł<br />
<br />
Do przygotowania sosu potrzebujemy 2. łyżek majonezu, odrobiny mleka i trochę przypraw - wybrałem garam masalę (łyżeczka) i szczyptę mączki cytrynowej. Ale równie dobrze możemy je zastąpić curry i odrobiną soli.<br />
<br />
<br />
<br />
Kurki lądują na patelni prosto z opakowania. Polewamy je odrobiną oliwy z oliwek i pozwalamy się odmrozić na wolnym ogniu. Będą gotowe, kiedy odparuje woda - potrwa to kilka minut. Od czasu, do czasu mieszamy.<br />
<br />
<br />
<br />
W czasie, kiedy kurki się smażą, robimy sos. W miseczce ląduje majonez i mleko. Mieszamy je do uzyskania jednolitej 'sosowej' konsystencji. Dodajemy przyprawy i gotowe.<br />
<br />
<br />
<br />
Kurki ładnie się podsmażyły, sos wygląda zachęcająco :) Czas na tortillę - kładziemy jeden placek na patelni, ogrzewamy minutę z jednej strony, obracamy i układamy 'nadzienie' pierożka - 2 plasterki szynki, połowę usmażonych kurek i posypujemy tartą mozzarellą.<br />
<br />
<br />
<br />
Zawijamy tortillę z jednej strony i obsypujemy krawędź odrobiną mozzarelli, pozwalając, aby topiący się ser skleił nam pierożka. <br />
<br />
<br />
<br />
Zdejmujemy go na chwilę z patelni i przygotowujemy drugiego. Kiedy jest już gotowy, podgrzewamy oba na patelni przez 3-4 minuty, do zarumienienia się ciasta.<br />
Potem na talerz, odrobina szczypiorkowej dekoracji i... mniam mniam :)<br />
<br />
SMACZNEGO!<br />
<br />
Komentarze (29)
najlepsze
20 dag mąki pszennej
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka soli
1/4 l wody
Mąkę połączyć z solą i smalcem. dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę ( do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).
Szukam właśnie czegoś na romantyczną kolację.
Też uwaważam, że w zupełności wystarczyłby salceson, ale akurat trafiła mi się taka bardziej wymagająca.