Zapraszam serdecznie na dyniowe ravioli !
Jako, że to mój pierwszy wykop przygotowany specjalnie dla Was, mam nadzieję na miłe przyjęcie i kreatywne słowa krytyki :)
Do przygotowania dania potrzebujemy:
Składniki:
farsz
600g dyni
150 sera mascarpone
100g mozzareli
6 szt suszonych pomidorów
2 kulki szpinaku w liściach
kilka kropel sosu tabasco
nać pietruszki
bazylia
sól
pieprz
3 ząbki czosnku z polskiej plantacji :)
łyżka masła, odrobina oliwy
twardy ser do posypania
na ciasto 300g mąki,1 jajko, 2 żółtka, odrobina wrzątku (ile mąka zabierze) odrobina curry dla nadania koloru, łyżeczka masła.
Zaczynamy ! :)
Dynię kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na maśle i oliwie z czosnkiem, dodajemy szpinak, dusimy całość aż do czasu kiedy dynia zmięknie i nadmiar wody odparuje (gęsta masa), rozgniatamy dynię na patelni, doprawiamy. Po ostygnięciu dodajemy mozzarellę oraz mascarpone. Całość mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku - dość intensywnie, bo w pierożkach smak nam znika.
Ciasto zagniatamy jak na pierogi, powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Wałkujemy bardzo cienko.
Nożykiem z falbanką kroimy ciasto na paski, nakładamy łyżeczką farsz.
Składamy ravioli jak na obrazku i dociskamy brzegi widelcem.
Tak przygotowane pierożki gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od czasu wypłynięcia, do wody dolewamy 3 łyżki oliwy, wtedy ravioli nie będą nam się sklejać na talerzu.
Ravioli podajemy z masłem z pietruszka i chilli, posypane twardym serem.
SMACZNEGO :)
Komentarze (13)
najlepsze