Oscypek - Unia swoje, a górale swoje - skazani przez sądy za oscypka.
Polscy urzędnicy wypowiedzieli wojnę nielegalnie wyrabianym oscypkom. Są już sądowe wyroki. Unijne prawo zmusza baców do posiadania specjalnego certyfikatu. Ci podporządkować się nie chcą. Mówią, że to niepotrzebne wyciąganie pieniędzy z kieszeni.
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 148
Komentarze (148)
najlepsze
Chcieli być cwani, zastrzec oscypka, żeby np. Słowacy nie produkowali, ale się okazało, że po zarejestrowaniu trzeba robić porządnie - np. nie oszukiwać i nie używać tańszego mleka krowiego.
Zamiast spojrzeć uczciwe "nie mam certyfikatu, bo oszukuję" lub "zrobiliśmy głupotę rejestrując jako produkt regionalny"
A to ciekawe co piszesz, bowiem tego typu wniosek może złożyć jedynie stowarzyszenie rolników, producentów lub przetwórców.
Można odnieść takie wrażenie, słuchając reportera, który żali się, że "w ostatnich dwóch latach przeciwko ulicznym handlarzom prokuratura nie prowadziła żadnego postępowania (...)". A niby czemu miała prowadzić? Kontrolą placówek handlowych, hurtowni i restauracji zajmuje się Inspekcja Handlowa, a ta może nałożyć na sprzedawcę mandat karny. I teraz należy dowiedzieć się, ilu sprzedawców i dystrybutorów zostało skontrolowanych, w ilu przypadków zostały wykryte nieprawidłowości i w jaki sposób ukarano winnych. Dopiero wówczas można mówić, że "nikt nic nie
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@dziadekwie Wychodzi na to, że chcieli:
W lutym 2005 roku Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu zgłosił do KE wniosek o „Chronioną
Pizza i ketchup to warzywo no i frytki
A nie to w USA :)
Podobne kontorole sa prowadzone w innych krajach, kontroluje sie np. hiszpanska oliwe czy wloski ser parmigiano reggiano.
Koszty liczone są zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a na całość kwoty składają się:
- koszty dojazdu do miejsca kontroli – w zależności od odległości (od 8,40 zł do 167,00
A to, że konsument nie jest gotowy płacić więcej za wyrób z certyfikatem to czyja wina? Łunii oczywiście? Niech zrobią kampanie promującą wyroby z certyfikatem, zlecą opracowanie dystrybucji w droższych delikatesach i
"Polscy urzędnicy wypowiedzieli wojnę nielegalnie wyrabianym oscypkom. Są pierwsze wyroki. Unijne prawo zmusza baców do posiadania specjalnego certyfikatu. Ci podporządkować się nie chcą. Mówią, że to niepotrzebne wyciąganie pieniędzy z kieszeni. Wskazują za to na podrabiane oscypki z mleka krowiego, których nikt nie kontroluje.
- Mleko jest odcedzane do beczki, ser jest grzany w kociołku i pasteryzowany, a później kształtowany. Trzy doby wędzenia drzewem bukowym no i gotowe. Służy jako poczęstunek - opowiada o wyrobie oscypka Wojciech Gromada.
Tradycja
Oscypek powinien mieć również parametry zatwierdzone przez Unię Europejską. Powinien ważyć od 60 do 80 dkg i mierzyć od 17 do 23 cm, a być sprzedawany tylko do końca października. - temat zamknięty mamy listopad.
tu
- Dostalem dwa lata za wyrabanie oscypka bez certyfikatu, a ty ?
- Dostalem 2.5 roku za pobicie ze skutkiem smiertelnym