CIASTO CYTRYNOWE
BIASZKOPT
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
MASA 1
2 budynie cytrynowe
1 galaretka (brzoskwiniowa lub cytrynowa)
1 margaryna
1,5 szklanki wody
MASA 2
0,5 l śmietanki 30%
1 galaretka (brzoskwiniowa lub cytrynowa)
LUKIER CYTRYNOWY
cukier puder
sok z cytryny
DODATKI
2 cytryny
2 kieliszki wódki
herbatniki
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/01ttW8g_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Na początku sporządzamy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, białka dajemy do miski. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/11ttW9F_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/21ttWaq_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Gdy wszystkie składniki sie wymieszają przestajemy ubijac i dodajemy mąkę. Delikatnymi ruchami mieszamy ciasto z mąkami i proszkiem do pieczenia.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/31ttWb3_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Forme smarujemy margaryna, obsypujemy bułka tartą i wlewamy ciasto. Pieczemy biszkopt w temp 180 stopni ok 20-25 minut.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/41ttWbF_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
No to pora na przygotowanie masy 1. Większą połowę wody zagotowujemy. W pozostałej wodzie rozpuszczamy budyń.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/51ttWfa_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Do ugotowanego budyniu wsypujemy sproszkowaną galaretke, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretke brzoskwiniową w jednej szklance gorącej wody.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/61ttWhw_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Gdy budyń jest już zimny dodajemy po kawałku margaryny i mieszamy.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/71ttWiJ_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Gotową masę wykładamy na biszkopt.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/81ttWk8_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
A teraz czas na masę 2.
Śmietankę 30% ubijamy i dodajemy tężejącą galaretke brzoskwiniową. Całość wykładamy na masę 1.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/101ttWmh_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Następnie wlewamy do miski wódke i dolewamy troszke wody. Moczymy w tym herbatniki i układamy na masie 2.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/111ttWnw_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Teraz przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/121ttWop_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
I polewamy lukrem herbatniki.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/141ttWpR_w7zmac3zF8QMSHgnJ8SWypMr6ClLQc7P,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
SMACZNEGO.
Komentarze (19)
najlepsze
:]
dobre, polecam :)