CIASTO KIWI
BISZKOPT
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
MASA 1
2 kisiele cytrynowe
1 galaretka agrestowa
3 szklanki wody
1 margaryna
MASA 2
700 ml jogurtu kiwi
2 galaretki agrestowe
DODATKI
cukier puder
kiwi
Na początku sporządzamy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, białka dajemy do miski. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
Gdy wszystkie składniki sie wymieszają przestajemy ubijac i dodajemy mąkę. Delikatnymi ruchami mieszamy ciasto z mąkami i proszkiem do pieczenia.
Forme smarujemy margaryna, obsypujemy bułka tartą i wlewamy ciasto. Pieczemy biszkopt w temp 180 stopni ok 20-25 minut.
Upieczony biszkopt przekrawamy.
Rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy .No a teraz czas na masę 1. Większą połowę wody wlewamy do garna i zagotowujemy. W pozostałej wodzie rozpuszczamy kisiele i dodajemy gotującej sie wody.
Do gorącego kisielu dodajemy sproszkowaną galaretkę agrestową i mieszamy.
Teraz do gorącego kiselu dodajemy po kawałku markaryny i mieszamy.
Gorącą masę wykładamy na dolną część biszkoptu.
Kiwi kroimy w kosteczkę.
Dajemy na masę 1.
No to pora na masę 2. Wlewamy do miski jogurty.
Do jogurtów dodajemy tężejące galaretki agrestowe i miksujemy.
Masę wykładamy na pokrojone kiwi.
Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta i posypujemy cukrem pudrem.
A to pomocnik oczywiście.
SMACZNEGO :)
Komentarze (10)
najlepsze