A jak się spojrzy na składy wszystkiego to wszędzie k##!a czego najwięcej: węglowodanów. Zawsze. I znając życie to pewnie wszędzie są te proste - #!$%@?.
A ja mam takie pytanko. Jak mam takiego smaka na czekoladę albo coś słodkiego że muszę to kupić, to rzeczywiście chce poczuć tylko smak czy to organizm mnie tak oszukuje bo mam mało cukru
@davidoff_OB: Też tak często miałam, musiałam koniecznie zjeść czekoladę, inaczej traciłam energię i robiłam się śpiąca. Wszyscy mi mówili, że to cukrzyca, ale po badaniach okazało się, że wszystko jest w porządku i nic mi nie dolega. Najwidoczniej mój organizm mnie oszukiwał, albo potrzebował innego składnika zawartego w czekoladzie (np: magnezu). Obecnie już nic takiego mi się nie zdarza, przestałam z dnia na dzień jeść czekolady bo straciły dla mnie smak.
@davidoff_OB: ^ tak jak mówi Elfik32, plus jeżeli masz ochotę na cokolwiek słodkiego to zazwyczaj właśnie wynik tego że organizm potrzebuje cukru. Cały mechanizm zawarty wokół tego jest dość ciekawy - przykładowo ludzie zazwyczaj niekoniecznie lubią ostre rzeczy dopóki nie skosztują samej papryczki chili. Jest w niej 3 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy i od tego momentu rzecz może być taka, że w kiedy zacznie im tej witaminy brakować
Jak się je mało przetworzone pokarmy to dłużej się trawi i rzadziej ma się ochotę na jakieś słodycze między posiłkami.
Jeżeli chce się odrzucić słodycze z diety to trzeba przede wszystkim nie mieć ich w domu i chodzić na zakupy najedzonym. Wtedy nie jest tak trudno. Owoce zabiją ewentualny napad głodu cukrowego.
Trochę gorzej poza domem, bo zawsze się zobaczy kogoś z snickersem i ślinka cieknie :P Kolejny argument na to żeby
U mnie nie ma cukru w domu (może jest gdzieś jakiś cukier puder do wypieków ale to inna kwestia), nigdy nikt nie słodzi herbaty, nie ma takiego zwyczaju. Jeżeli już się słodzi to kawę ale... mlekiem!
Gdybym nie jadał regularnie czekolady i ciastek (no i czasem coli) to cukru prawie bym nie jadł.
Cukier to nie żywność, nie ma wartości odżywczych jedynie energetyczne, to tylko wenglowodany. Do tego czysty cukier po spożyciu podności szybko poziom insuliny we krwi przez co sprzyja tyciu, sprzyja też pruchnicy zębów. Unikam cukru no chyba że jest w jakiś produktach, jak gorzka czekolada, trudno. Przemysł cukierniczy jest jak żywność z McDonalda, to wielki biznes robiony przez ludzi, którzy wiedzą jak zarabiać pieniądze, a nie mają pojęcia czym jest zdrowa dieta,
@parapet235: dajesz przykład jak to jest nie mieć nic mądrego do powiedzenia ale wtrącić swoje 3 groszy do dyskusji, bęzsensó, nawet w wymyślenie nicku nie włożyłem wiele wysiłku 2 3 5 ...10
Komentarze (212)
najlepsze
Jest to kłamstwo. Zresztą co to znaczy cukier? Glukoza? Równie dobrze można napisać że tlen w powietrzu uzależnia.
BTW, przydałaby się taka infografika na temat Polski. Tak z czystej ciekawości.
Jeżeli chce się odrzucić słodycze z diety to trzeba przede wszystkim nie mieć ich w domu i chodzić na zakupy najedzonym. Wtedy nie jest tak trudno. Owoce zabiją ewentualny napad głodu cukrowego.
Trochę gorzej poza domem, bo zawsze się zobaczy kogoś z snickersem i ślinka cieknie :P Kolejny argument na to żeby
Gdybym nie jadał regularnie czekolady i ciastek (no i czasem coli) to cukru prawie bym nie jadł.