Jak na moje gusta to jest za ciepło. 35 w plusie to ja lubię jak ma 3 kroki do morza albo basenu a nie w mieście w środku sezonu. Ostatnio dużo pracuję więc i jeść coś trzeba. Na upał najlepsza pasta, tak przynajmniej twierdzi mój znajomy Włoch, a oni jak radzić sobie z upałem mają większe doświadczenie niż my. Dał mi przepis na szybkie i łatwe penne. Makaron ma to do siebie, że można to ugotować rankiem kiedy nie jest jeszcze bardzo gorąco a potem odgrzać w sosie. Jak bardzo gorąco to sos powinien być lekki. Taki też przygotowałem. Całe gotowanie zabrało znowu może z 15 minut + 10 minut rano , przed pracą. Do kawy miałem gotowanie makaronu, oczywiście musi być niedogotowany czyli al dente. Mój od zawrzenie gotował się jakieś 6 minut. Taki makaron nie wchłania się w całości i jest potrawą dietetyczną w przeciwieństwie do makaronu dobrze ugotowanego. Koniec ględzenia zaczynamy gotować.
Składniki:
Pół laski chorizo albo innej pikantnej kiełbasy. Ja używam chorizo bo jest tanie i dobre ( w Biedronce 5,49 za laskę)
4 ząbki czosnku
3 duże łyżki czerwonego Pesto
2 cebule
100 ml białego wytrawnego wina ( ja użyłem
Callia Alta Chardonnay – Torrontes)
Kilka łyżek oliwy z oliwek
2 gałązki świeżej bazylii
5 pomidorków koktajlowych ( opcjonalnie) ja dodałem w ostatnim momencie, akurat były w domu
Łyżka oregano suszonego
Sól, pieprze do smaku
Twardy ser do starcia ( najlepiej parmezan, ale może być dowolny dojrzały ser twardy)
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente, najlepiej penne. Możesz to zrobić kilka godzin wcześniej.
- Chorizo pokrój w plastry a potem w ćwiartki i podsmaż na oliwie wraz z posiekanym czosnkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, kilkoma listkami bazylii, łyżeczką oregano, i przecietymi na pół pomidorkami
Kiedy cebula się zeszkli dodaj pesto i wino, poczekaj aż odparuje alkohol ( 2 minuty). Sos się lekko zredukuje, stanie się gęstszy.
Do sosu wrzuć makaron, gotuj 2-3 minuty aż makaron się zagrzeje.
Połóż na talerzu, posyp serem, udekoruj listkami bazylii
Podaj z winem którego urzyłeś do sosu, uwaga wino powinno być bardzo chłodne.
Smacznego.
Komentarze (85)
najlepsze
Aaaa.... Moje oczy...
ja bym jeszcze doprawił tymiankiem oprócz oregano
(najlepiej świeże ale może być suszone z torebki - koniecznie roztarte w dłoni na miał)
+ pieprz własnoręcznie zmielony + (opcjonalnie) szczypta chili
chorizo niby do innych zastosowań ale i tu na pewno pasuje
w klasycznej wersji stary dobry boczek w drobną kostkę i na patelnię
WIELKIE MNIAM + WYKOP