Jest to mój pierwszy wykop i w dodatku z autorskim przepisem na zapiekaną cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
Dedykuję go osobie, dla której został on przyrządzony :)
Składniki:
-2 duże cukinie
-2 papryki (ja dałam czerwoną i żółtą)
-3 pomidory
-1 cebula
-40dag pieczarek
-20dag mięsa mielonego
-15dag żółtego sera
-2 jaja
-3 ząbki czosnku
-przyprawy do smaku
-bułka tarta
-masło
Przygotowanie:
Obieramy i kroimy pieczarki, parzymy pomidory i kroimy w kostkę, obieramy i kroimy obie papryki, ścieramy ser, kroimy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięsko przyprawiamy, ja zrobiłam solą, pieprzem, vegetą oraz dodałam odrobinę pieprzu ziołowego i papryki ostrej.
Na patelni dusimy ok. 5 min cebulkę na maśle aż się zarumieni.
Cukinię przecinamy nożem wzdłuż na połowę, po czym ostrą łyżeczką wyjmujemy miąższ. Solimy.
Następnie dodajemy do cebuli mięso również na 5 min.
W drugim garnku znów dajemy odrobinę masła i wsypujemy tam paprykę. A na patelnię dodajemy pieczarki i czosnek. Wszystko ma się dusić jeszcze przez jakiś czas ok. 10-15 min.
Kiedy papryka lekko zmięknie dodajemy do garnuszka pomidory.
Kiedy wszystko jest gotowe i ostudzone wybijamy jajka, dodajemy bułkę tartą( u mnie to akurat zmielone płatki kukurydziane) i wszystko razem łączymy. Należy również odsączyć wodę z papryki i pomidorów, bo trochę jej się tam nazbierało.
Otrzymujemy gotowy farsz.
Z cukinii powinna wydzielić się woda więc ją odlewamy, następnie nakładamy farsz do wydrążonych cukinii.
Całość posypujemy serem.
Odkładamy do piekarnika na ok. 40 min
Gotowe danie:
SMACZNEGO! :)
Komentarze (71)
najlepsze
Składniki na ciasto:
1 żółtko
200 g mąki pszennej ( może być pół na pół wymieszana z mąką kukurydzianą)
150 ml wody gazowanej
150 ml mleka
Ewentualnie sól i pieprz
A całość można później podawać z beszamelem. Beszamel można łatwo zrobić, polecam ten przepis, tylko absolutnie nie dawać żadnego gówna typu Vegeta.
Jeśli chodzi o te bakłażany to oczywiście miąższu nie wyrzucamy tylko dodajemy jak już mięso się przysmaży.
@mirkamalina: Polecam wydrążony miąższ z cukinii dodać do farszu wcześniej przysmażając razem z mięsem.
tutaj sie schował, z pyska wyglada na persa
http://img829.imageshack.us/img829/8479/koteku.jpg
czyli sobie? aww ty slodziaku :*
http://c0834752.cdn.imgwykop.pl/31sNgFR_R04E0QciVTbxeqTdMfBsKChKoH3bKuqH.jpg
a nie wyrzucać (?)
a wody z duszonych warzyw w żanym wypadku nie należy "odlewać" - razem z tą wodą wylewasz aromat
trzeba po prostu odpowiednio długo dusić żeby sobie odparowała ...
przepis fajny - choć rzeczywiście bakłażan byłby lepszy niz cukinia